Pressmeddelande: Tre veckor till Bilens Dag!

Om tre veckor, den 28 oktober, firas Bilens Dag – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna.

Bilen är populär. 85 procent av hushållen i Sverige har tillgång till minst en bil. I mindre orter och på glesbygden är siffran 91 procent. Mer än var tredje svensk lever i ett hushåll med två bilar eller flera, och bland boende i småhus har hela 57 procent minst två bilar.

– För de flesta svenskar är bilen en förutsättning för att livet ska gå ihop, speciellt om man bor utanför storstadsområdena. Bilen gör oss flexibla och ger oss trygghet, vi kan ta oss var vi vill, när vi vill, utan att behöva anpassa oss efter tidtabeller och linjedragningar, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Och bilen blir allt populärare. Under 2017 ökade antalet personbilar med 77 549 stycken i Sverige, vilken innebär att det i slutet av förra åter fanns över 4,8 miljoner personbilar i trafik i landet. Mest ökar kvinnornas bilägande. Sedan mitten på åttiotalet har antalet bilar som ägs av kvinnor ökat med 95 procent.

– Det är glädjande att allt fler får tillgång till den frihet bilen ger. Friheten att styra över sin egen tid, att välja var man vill bo, arbeta och handla, och vad man vill ägna sin fritid åt. Därför tycker vi att bilen är värd sin alldeles egen dag, avslutar Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för åtta år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.