Pressmeddelande: Tre veckor till Bilens Dag!

Om tre veckor, den 28 oktober, firas Bilens Dag i Sverige – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för svenskarna – och Sverige

Varje dag tar 1,7 miljoner människor bilen till sitt arbete i Sverige. Den gör att vi kan åka till och från jobbet när vi behöver och få med oss den utrustning vi behöver ut till kunder och patienter. Bilen gör det dessutom lättare och säkrare att ta sig till och från arbetet under jourtid och skiftarbete. Med bil tar man sig till och från jobbet utan att behöva anpassa sig efter kollektivtrafikens tidtabell – och där någon kollektivtrafik inte finns.

– Det är många som inte arbetar eller studerar nio till fem, och deras liv skulle bli betydligt svårare utan bilen. Men också de som bor eller arbetar utanför städerna behöver bilen för att få både arbetslivet och privatlivet att gå runt – för att kunna handla eller hämta barn på väg hem, berättar Anders Östberg, som är ansvarig för opinion och kommunikation på MRF.

Hela 53 procent av svenskarna uppger att de skulle få det svårare att arbeta om hushållet inte hade tillgång till bil.

Att bilen är populär märks också i trafiken. Förra året fanns nästan fem miljoner bilar i trafik i Sverige.

– Det är bilar som ska utvecklas, byggas, säljas och servas, och det behövs fler människor som gör just det. Tyvärr har många kanske fortfarande fördomar om bilbranschen, men dagens bilar är högteknologiska och servas i rena lokaler av kvalificerad personal. IT-kunnande är viktigt. Bilbranschen är en framtidsbransch – på alla sätt, säger Anders Östberg.

Tusentals nya tekniker kommer att behöva anställas i bilbranschen inom de närmaste åren. Till detta kommer nya säljare, chefer, ingenjörer och övrig personal.

– Bilen tar oss inte bara till jobbet, utan skapar också fler jobb att gå till. Därför tycker vi att bilen är värd att fira den 28 oktober, avslutar Anders Östberg.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.

Bilens dag instiftades för tretton år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan, företagandet och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage.