John-Erik Hellström vinner MRFs stora pris 2018!

Juryn för MRFs stora pris har beslutat tilldela 2018 års pris till John-Erik, ”Tjolle” Hellström, fordonslärare Parkskolan i Örnsköldsvik

Fordonsläraren John-Erik Hellström på Parkskolan i Örnsköldsvik, en eldsjäl som vänt ett sviktande söktryck till utbildningen, i alla händelser varit drivmotorn bakom många satsningar.

För tre år sedan, när det bara var sex i elever kvar på fordonsprogrammet personbil, började han rusta styrkorna, först med broschyren Grundbulten som blev startskottet för en femårig tävlingssatsning.

Han startade webbplatsen Fordonsporten.se, unikt dialog- och marknadsföringsrum, med bland annat bilder och text från elevernas APL-praktik ute på företagen. I dag är sajten en ideell förening.

Via Facebook och Instagram lockas andra ungdomar till öppet hus och att komma och kolla in en modern verkstad med VR-glasögon.

Alla nya förstaårselever bussas runt till ortens företag och får en presentation av verksamheten och hur studie- och yrkesvägledare från grundskolan bjuds in till skolan.

Allsköns aktiviteter utanför skolan ordnas, som glasstillverkning av flytande kväve, bowlingskvällar, hamburger- och tårtfester med eleverna för att bygga gruppen och självkänslan.

Sponsorraggning har lett till bred uppslutning av ortens företag.

Till kunskapstävlingarna som elever deltar i får inte bara finalisterna åka, utan hela klasser. Om vikten av att tävla säger John-Erik Hellström att det bland annat ger en tilltro till verkstadsyrkena, skapar vi-känsla och föder mediebevakning.

Han är av den sortens lärare som åker hem till elever när det inte funkar och ett bevis på vad personligt engagemang kan mynna ut i. I år sökte 65 behöriga elever de 36 platserna och Parksskolan.

– Vi är glada att så här på Bilens dag, kunna presentera årets vinnare av MRFs stora pris, säger Tommy Letzén, ordförande i juryn. Branschen är beroende av att få in engagerade elever på fordonsprogrammet, John-Erik är ett strålande exempel på lärare som lägger ner sin själ i att locka in både tjejer och killar till skolan så att vi kan säkerställa kompetens för framtidens bilar och kundernas fortsatta mobilitet, avslutar Tommy.

Om MRFs stora pris: 

Priset, på 30 000 Sek delas ut till person eller organisation/företag som främjat utvecklingen av bilbranschen för en ökad mobilitet, funktioner för bättre resursutnyttjande och hållbarhet, ökad kunskap för flera eller förenklingar för personer i deras bilvardag.

Juryn består av Martin Sköld, Docent och författare med stort intresse för bilbranschen, Ewa Björling, tidigare Handels- och Nordisk samordningsminister med stort bilintresse, Johan Grape, konceptkreatör, företagsledare och bilentusiast, Tommy Letzén, VD MRF (ordf).