Politiker om Bilen – Socialdemokraterna

Inför Bilens Dag har vi frågat företrädare för de åtta riksdagspartierna om bilens betydelse, vad de gör för svenskarnas mobilitet och hur de tänker fira bilens dag. Intervjuerna kommer vi publicera här fram till den 28 oktober. Idag svarar Socialdemokraternas Johan Andersson, ledamot av Riksdagens trafikutskott, på våra frågor.

0964730940415_Max

 

Vad betyder bilen för dig?

Bilen betyder för mig två ord, frihet och oberoende.

Vad tror du bilen betyder för svenska folket?

Samma två ord, men bilen är också en del av större helhet – bilen betyder möjlighet att ta sig till jobbet, till affären och att kunna åka på semester. Bilen är en viktig del av det svenska transportsystemet.

Vad gör Socialdemokraterna för att säkerställa alla svenskars mobilitet?

Socialdemokraterna vill se till att bilen är en del i trafiksystemet, och att bilen inte får bli förfördelad. Men vi arbetar också för att skynda på den tekniska utvecklingen. Jag var nyligen på en delegationsresa till Japan och besökte Toyotas fabrik och det var fantastiskt att se hur de arbetar med bland annat bränsleceller. Det är ju inte vårt jobb som politiker att arbeta med forskning och utveckling, men däremot att stimulera utvecklingen med till exempel bränslealternativ.

Ska du fira Bilens Dag den 28 oktober, och i så fall hur?

Den 28 oktober är jag tyvärr bortrest, men jag firar den 5 november istället. Då ska jag gå och lyssna på det seminarium som hålls med anledning av bilens dag, det är intressanta och viktiga frågor som kommer diskuteras.