Idag är det Bilens Dag!

road-199492_640

Idag, den 28 oktober, firar vi Bilens Dag runt om i landet – för att uppmärksamma vad bilen egentligen betyder för oss och vårt samhälle.

– Bilen ger oss frihet att bo var vi vill, den underlättar vårt liv, tar oss till jobbet och ger många fler ett jobb att gå till. Dessutom är fordonsindustrin en av Sveriges största exportnäringar och gör hela landet rikare. Bilen är helt enkelt en riktig vardagshjälte och därför vill vi uppmärksamma den lite extra just idag, det säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF

Hos bilhandlare runt om i landet firas det förstås med ballonger, korv och bullar, och på många håll genom insamlingar och donationer till välgörande ändamål.

I Uppland knyter de MRF-anslutna handlarna 500 kronor per bil såld under hela veckan till Ronald McDonald hus för sjuka barn och deras familjer, och i Västmanland går pengarna till Västerås Friidrottsklubbs nya projekt för att få nyanlända flyktingar att börja träna friidrott, och på så sätt komma in snabbare i det svenska samhället.

Nästa torsdag, den 5 november, anordnar Motormännen, Motorbranschens Riksförbund (MRF) och BIL Sweden en trafikpolitisk debatt i Stockholm med anledning av Bilens Dag. Företrädare för de politiska partierna debatterar de viktigaste frågorna kring mobilitet och bilens roll under rubriken ”Stannar Sverige utan Bilen?”. Mer information och formulär för anmälning finns här.

På vår hemsida bilensdag.se och vår Facebooksida kan du läsa hur våra riksdagsledamöter firar Bilens Dag, eller om vad bilen betyder för olika regioner i landet. Där finns också intressanta fakta om bilen och mobilitet och förstås kommer det dyka upp mycket mer under den stora dagen.

Och runt om i Sverige firar privatpersoner lite extra, genom en biltur i höstsolen, en extra biltvätt – eller bara genom att reflektera ett ögonblick över hur våra liv och vårt land hade sett ut utan bilen. Några av dessa människor berättar om sitt firade på vår hemsida och Facebooksida.

– Oavsett vem du är och vad du bor blir ditt liv rikare och friare av ökad mobilitet, möjligheter till enklare och snabbar transporter, av att avstånden hela tiden blir kortare mellan människor och regioner. Det kan vi tacka bilen för, och därför firar vi Bilens Dag idag, avslutar Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00 eller läs mer på bilensdag.se