Pressmeddelande: Fira Bilens dag den 28 oktober!

Pressmeddelande från Motorbranschens Riksförbund, MRF, den 22 oktober:

Bilen kallas ofta för vår mest älskade frihetsmaskin och den är en förutsättning för mobilitet och tillväxt i det svenska samhället. Bilen tar oss dit vi vill, när vi vill och utan den vore det omöjligt för många att få livspusslet att fungera. Vi tar till och med ofta med oss bilen på semestern. Därför är det ju självklart att bilen ska ha en egen dag, den 28 oktober, då den firas lite extra.

– Bilen är vårt mest flexibla och praktiska transportmedel för privatpersoner och kommer så att vara under en lång tid framåt. Bilen blir också allt mer miljövänlig och den är oslagbar för den fria rörligheten. Därför är den absolut värd att firas med en egen dag, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Bilen spelar också en större roll för arbetsmarknaden och näringslivet än vad vi ofta tänker på. Tack vare bilen så kan vi bo var vi vill och jobba var vi vill, utan att behöva förlita oss på olika busslinjer eller järnvägar även om vi t ex väljer att bo på landet. Om tillgång till bil saknades skulle t ex nästan hälften av svenskarna ha mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad. Därför är det också en stor majoritet av svenskarna som är beroende av bilen för att få vardagen att fungera.

– Att bilen är en frihetsmaskin är känt. Många kallar också bilen för vår käraste hushållsmaskin. Resande och mobilitet är viktigt för oss som bor i glesbefolkat land med långa avstånd. Bilen är helt enkelt vårt främsta val när det kommer till transportmedel, fortsätter Charlie Magnusson.

Bilens dag, den 28 oktober som i år är en måndag, instiftades av bilbranschen och motoristorganisationerna för tre år sedan i syfte att högtidlighålla att bilen både är och har varit epokgörande för samhällsutvecklingen. Den kommer att firas hos bilhandlare, verkstäder, motororganisationer m fl. Förhoppningsvis är vi dessutom många som firar den själva, kanske med en biltur på landet eller med en extra omvårdnad av vår favoritmaskin – som förstås är bilen.

Läs mer om Bilens dag på www.bilensdag.se samt på Bilens dags egen Facebooksida.

För mer information kontakta Charlie Magnusson 08-701 63 16

 

Fakta om bilen:

• I början av 2013 fanns det över 4,4 miljoner personbilar i Sverige.
• Sedan i mitten av 1980-talet har antalet kvinnor som äger bil ökat med 80 procent, men det är fortfarande fler män än kvinnor som äger bil – 2,3 miljoner män jämfört med 1,2 miljoner kvinnor. Med andra ord så äger kvinnor 35 procent av bilarna i Sverige, nu.
• Varje dag tar 2,7 miljoner svenskar bilen för att ta sig till jobbet eller skolan, 1,9 miljoner för att komma till fritidsaktiviteter och 1,2 miljoner kör för att handla mat, hämta barn och andra serviceärenden. Bilen använder vi till mer än hälften av våra arbetsresor medan kollektivtrafiken utgör knappt en femtedel.
• 85 procent av svenskarna har minst en bil i hushållet. 36 procent har minst två och sex procent har tre eller fler. Flest bilar har de som bor i småhus; där har 54 procent minst två bilar. Billösheten är som allra vanligast i Stockholms län, där en fjärdedel inte har bil.
• Vi bor i ett land med långa sträckor och därför kär vi också långt. En femtedel av oss kör mer än 2000 mil per år och sju procent kör mer än 3000 mil. Flest mil kör egenföretagare och jordbrukare.
• Vi kör ofta bil för att ta oss till jobbet och många jobbar också på ett eller annat sätt med bilar. 94 procent av svenskarna tror att bilen har en mycket eller ganska stor betydelse för jobben i Sverige. Bilindustrin och dess närliggande företag sysselsätter över 100 000 personer i Sverige.
• Tack vare bilen kan vi friare välja var och hur vi vill bo. Utan bil hade 47 procent haft mycket svårt att kunna bo kvar i sin nuvarande bostad. Behovet av bilen är som allra störst i Norrland. Barnfamiljer, boende utanför storstäderna samt de som bor i småhus är mer beroende av bilen än övriga.
• Att ha svårt att få sitt livspussel att gå ihop blir allt vanligare. Utan bil hade det dessutom varit mycket svårare, enligt hela 88 procent av folket.  Värst drabbade hade de som bor utanför storstäderna samt barnfamiljerna blivit.

 

Motorbranschens Riksförbund, MRF, är branschorganisationen för seriösa och professionella bilåterförsäljare och bilverkstäder. Vi har ca 1200 medlemsföretag i Sverige, vilka omsätter över 100 miljarder kr/år.