Pressmeddelande 18 oktober

Fira Bilens Dag den 28 oktober! 

Det är åter dags att fira bilen och den fria rörligheten på Bilens dag den 28 oktober. Det finns gott om skäl till att fira bilen, inte minst för att den är vår viktigaste ”hushållsmaskin”.

Varje dag tar 2,67 miljoner svenskar bilen till jobbet eller till skolan. 1,38 miljoner använder bilen för att åka och köpa mat eller göra andra serviceärenden. Bilen behövs även för att höja livskvaliteten och ett tecken på detta är att 1,98 miljoner personer kör bil till sina fritidsaktiveteter dagligen. Bilen är det allra vanligaste transportmedlet och det finns idag cirka 4,4 miljoner bilar i trafik i Sverige.

–  Utan bilen har inte de som bor utanför de allra största städerna någon möjlighet att ta sig till jobbet och sköta sina vardagsbestyr. Inte heller skulle de kunna välja var de vill bo, utan de vore tvungna att bosätta sig utmed busslinjerna eller vid järnvägsstationerna. Om man inte har tillgång till bil blir det näst intill omöjligt att kunna byta jobb eller jobba skift och inte heller går det att åka och hälsa på släkt och vänner vid tidpunkter som passar familjen. Bilen är helt enkelt nödvändig för att få livspusslet att gå ihop och bör därför firas, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Det är inte bara personbilen som bör firas på Bilens Dag, utan även lastbilen. Varje dag görs närmare 100 000 lastbilstransporter i Sverige och under ett år blir det drygt 35 miljoner varutransporter med 331 miljoner ton gods. Dessa transporter gör så att det finns mat på butikshyllorna, medicin på apoteken, att soporna hämtas och de är en förutsättning för att samhället ska fungera. Dessutom är fordonsindustrin en av våra största exportnäringar och var under 2011 näst störst med ett exportvärde på 142 miljarder kronor (12 procent av den totala varuexporten). Fordonsindustrin och dess leverantörsföretag sysselsätter också runt 110 000 människor, varav drygt 40 000 inom MRF-handeln.

–  Lastbilen är alltid med i alla transportkedjor och är även det fordon som transporterar varorna första och sista biten i de fall den långa sträckan utförts med båt, flyg eller tåg. Våra fordon och vår fordonsindustri ger oss tillväxt, flexibilitet och frihet samtidigt som de ger oss jobb och mat på bordet. Om personbilen gör att vi kan bo och jobba vart vi vill så gör lastbilen att vi får tillgång till de produkter vi behöver. Om inte detta är skäl nog att fira Bilens Dag den 28 oktober, så säg! avslutar Charlie Magnusson.

Bilens dag instiftades av bilbranschen och motoristorganisationerna för två år sedan i syfte att högtidlighålla att bilen både är och har varit epokgörande för samhällsutvecklingen.

./.

Läs mer på Bilens Dags egen facebooksida. Kontakta gärna Charlie Magnusson, tel 08-701 63 16 , för mer information.