Hur ska du fira Bilens Dag, Per-Ola Olsson?

Inför Bilens Dag har vi intervjuat människor runt om i landet om vad bilen betyder för dem, och hur de ska fira den 28 oktober. Idag har vi talat med Per-Ola Olsson, Rörum, som är bonde, servicetekniker, skribent och folkbildare.

Vad betyder bilen för dig?

Bilen har sedan långt innan jag fick körkort varit en naturlig del av livet. Från att ha åkt bil till skolbussen till att ha fått en gammal Volvo 145 att sladda runt med långt innan jag var 18 till att få körkort och en egen bil. Jag har hämtat reservdelar med bilen, jag har kört kalvar i bilen. Jag har kört till flickvänner och vänner, till skola och jobb, till begravningar och fester. Bilen har alltid varit en solklar del av livet och planeringen. Det är med ser till att livet fungerar.

Hur hade ditt liv sett ut utan bil?

Utan egen bil hade jag inte kunnat bo där jag bor eller jobba med det jag jobbar med. Jag kör ju Sverige runt och gör service på reningsverk, och det fungerar definitivt inte utan bil. Inte ens skrivandet fungerar utan bil eftersom jag behöver ta mig till de jag intervjuar. Utan bil på samhällsnivå hade det blivit svårt oavsett var jag bott.

Hur ska du fira Bilens Dag den 28e oktober?

Det är med tanke på vad dieseln kostar ett kluvet firande men jag ska fira genom att, som de flesta andra dagar, köra bil. Jag ska göra service på reningsverk, och jag tror inte att folk på bussen vill ha mig där efter det.