Pressmeddelande: Idag är det Bilens Dag!

Idag, den 28 oktober, firas Bilens Dag! Detta för att visa på hur mycket bilen betyder för Sverige och svenskarna, både idag och i framtiden.

Bilen är vår mest älskade hushållsmaskin. Hela 85 procent av svenskarna har tillgång till minst en bil i hushållet, 37 procent har två bilar eller fler. Och de flesta, 64 procent, är beroende av bilen för att vardagen ska fungera.

– Utan bilen blir livpusslet en omöjlighet. Det är bilen som gör att vi får ihop arbete, familj och fritid, och hinner med allt det där andra vi måste göra. Därför firar vi bilen idag, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Särskilt beroende av bilen är boende i Norrland, boende utanför storstäderna och barnfamiljer. Varannan svensk, 49 procent, hade haft svårt att bo kvar i sina nuvarande hem utan bil.

– Bilen är en förutsättning för att hela Sverige kan leva. Utanför städerna finns inga tunnelbanor, det är långt mellan busshållplatserna och ännu längre mellan bussturerna. Vore det inte för bilen skulle stora delar av vår vackra landsbygd tömmas på både människor och affärsverksamhet.

Men även i storstäderna är behovet av bilen stort. Många av de större städerna försöker idag planera bort biltrafiken och parkeringsplatser, men glömmer att staden liv och kommers är beroende av bilen. För leveranser av varor, men också för att kundunderlaget ska bli tillräckligt stort för att butiker, restauranger och kulturevenemang ska bära sig.

– Städerna är inte bara till för de som bor där. Boende utanför city måste få tillgång till stadens utbud och staden behöver besökare. Bilen är en del av den levande staden – och kommer så att förbli, säger Charlie Magnusson.

Detta är något de flesta svenskar tycks inse, i vart fall om man ser till den ständigt klättrande försäljningsstatistiken. I slutet på 2016 fanns det nästan 4,8 miljoner personbilar i trafik i Sverige, en ökning med 99 000 sedan året innan. Och fler bilar innebär naturligtvis fler arbetstillfällen, liksom ett ökat välstånd för landet och en ökad frihet för människorna.

– Bilen gör oss rikare, lyckligare och ger oss friheten att bestämma över vår egen tid. Därför är det självklart att fira Bilens Dag idag, vilket jag hoppas att många gör! avslutar Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se

Om Bilens dag

Bilens Dag instiftades för sju år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF, och BIL Sweden för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen firas bland bilägare och bilvänner runt om i landet som tar lite extra väl hand om vännen i garaget, eller tar bilen på utflykt i höstsolen.