En vecka kvar till Bilens Dag!

 

 

 

test_drive_car_380x249

 

Mer än hälften av våra arbetsresor görs med bil, medan kollektivtrafiken står för knappt en femtedel. Och många av dem går dessutom till ett jobb som på ett eller annat sätt kretsar kring eller är beroende av bilen.

Varje dag tar 2,7 miljoner svenskar bilen till arbetet och skolan. Men bilen gör också att många fler har ett arbete att gå till.

– Bilbranschen sysselsätter 175 000 personer i Sverige, berättar Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF. Så många jobbar direkt inom tillverkning, utveckling, försäljning och underhåll – indirekt tillkommer naturligtvis många fler inom till exempel handel och tjänstesektorn.

Bilindustrin är dessutom ofta en stor och viktig arbetsgivare utanför storstäderna, och bidrar också till att fler kan jobba och bo i hela landet. Likaså gör bilen att fler kan jobba när det behövs, inom till exempel vården och industrin, och ändå kunna bo var de vill och hinna med familj och en meningsfull fritid.

– Att kunna ta ett arbete också på obekväma arbetstider eller långt från busslinjerna är en jämlikhets- och jämställdhetsfråga. Bilen ger oss helt enkelt fler möjligheter och större makt över våra liv, säger Charlie Magnusson.

1,2 miljoner svenskar tar bilen för att handla mat, hämta barn eller göra andra ärenden varje dag, och hela 1,9 miljoner tar bilen till sina fritidsaktiviteter. Bilen är helt enkelt en förutsättning för att våra liv ska gå ihop, och kommer fortsätta vara det ett bra tag framöver.

Extra glädjande då att bilförsäljningen fortsätter öka. BIL Sweden skrev i september upp sin försäljningsprognos för året och faller de siffrorna in – vilket allt hittills tyder på – kommer 2015 bli det bästa försäjningsåret någonsin för personbilar och det näst bästa någonsin för lätta lastbilar.

– Ökad försäljning betyder fler jobb, bilbranschen kommer behöva anställa 5000 personer de närmsta åren. Dessutom ger fler bilar större intäkter till statskassan och större frihet för fler människor. Därför tycker vi att bilen är värd att fira den 28 oktober – och alla andra dagar, avslutar Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00 eller läs mer på bilensdag.se