Pressmeddelande: En månad kvar till Bilens Dag!

bil2

Om en månad, den 28 oktober, är det dags för Bilens Dag igen. För femte året i rad uppmärksammas bilens betydelse för Sverige och svenskarna – nu och då.

Bilen står för 77 procent av våra personresor, och personbilstrafiken fortsätter öka. På det statliga vägnätet var personbilstrafiken 2,3 procent högre under 2014 än året dessförinnan. Delvis hänger det naturligtvis samman med att vi blir fler i Sverige, men det visar också att bilen behövs – och att mobilitet är en framtidsfråga.

– Det är bilen som tar oss till jobbet, skolan, träningen och affären, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF. Den skapar möjligheter både professionellt och privat. Bilen får helt enkelt livet att gå ihop, speciellt utanför storstäderna. Därför tycker vi att bilen förtjänar en helt egen dag och vill uppmärksamma den roll bilen spelar – och kommer fortsätta spela – i Sverige.

För bilarna blir allt fler. Under 2014 ökade bilbeståndet i Sverige med 90 000 bilar. De senaste tio åren har beståndet ökat med i genomsnitt 47 000 bilar per år.

Under 2014 fanns det 471 bilar per 1000 invånare i hela riket, att jämföra med 460 bilar per tusen invånare för fem år sedan. Regionalt är siffrorna mycket högre än så. Gotland är fortfarande biltätast i landet med 593 personbilar per 1000 invånare, tvåa kommer Dalarna med 571 bilar per 1000 invånare och trea Norrbotten med 560 personbilar per 1000 invånare.

– Bilen är en förutsättning för att hela landet ska kunna leva. För att lantbruk, industrier och småföretag ska kunna gå runt och få personal, att småorter ska kunna blomstra och för att landskapen ska förbli öppna och levande krävs mobilitet. Och för att fler ska kunna ta sig runt och njuta av vår vackra natur, säger Charlie Magnusson.

Bilens dag instiftades för fem år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF, och BIL Sweden för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.

För mer information kontakta Susanne Ydstedt på 0705 98 71 00.