Pressmeddelande: En vecka kvar till bilens dag!

Idag är det bara en vecka kvar till Bilens dag den 28 oktober. En dag då vi firar en av våra mest högteknologiska och mest omtyckta hushållsmaskiner – bilen – lite extra.

Sverige är unikt i bilsammanhang. Trots att vi bara har 9,6 miljoner invånare har vi hela fyra fordonstillverkare som både utvecklar och tillverkar bilar inom landet. Det gör också Sverige till ett av de länder i världen som är mest beroende av sin fordonsindustri.

– Bilar och lastbilar är en av Sveriges största industrier, med ett exportvärde på 125 miljarder år 2013. Det motsvarar drygt elva procent av den totala svenska varuexporten, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Svensk industri är exportberoende, 85 procent av personbilarna och över 95 procent av lastbilarna säljs utanför landet. Inte minst inom tillverkningen av tunga fordon är Sverige en riktig stormakt – 25 procent av världens alla nytillverkade lastbilar kommer från Volvo och Scania.

– Den svenska hemmamarknaden är också mycket viktig. Förra året var Sverige, trots vår ringa storlek, Volvo Personvagnars tredje största marknad efter USA och Kina, fortsätter Charlie Magnusson.

Svensk fordonsindustri har stor betydelse för ekonomin och för jobben. De skapas inte bara inom tillverkning och utveckling inom industrin, utan också genom indirekt sysselsättning inom allt från IT till tjänstesektorn.

Fordonsindustrin är också drivande inom svensk forskning och utveckling.

– Under förra året stod fordonsindustrin för 13 procent av landets totala industriinvesteringar. Det är en av Sveriges mest forsknings- och utvecklingsintensiva industrier. Fordonsindustrin bidrar till Sveriges möjligheter att även fortsättningsvis vara en innovativ industrination, och med kunskapsöverföring till andra branscher som kan dra nytta av vår utveckling och forskning. Det tycker vi är värt att fira, säger Charlie Magnusson.

Bilens dag är en så kallad temadag och firas sedan 2010. Bakom den står MRF och BIL Sweden. Tillsammans med andra intressenter inom bil, bilism och transporter vill de uppmärksamma hur viktig bilen varit för den svenska samhällsutvecklingen jämte järnvägen och telegrafen. Dagen firas bl a hos bilhandlare, motorentusiaster och landets motororganisationer. Och runt om i landet, hos alla som njuter lite extra av fordonsindustrins snabba utveckling – och sin högteknologiske vän i garaget, bilen!

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00.

 

Perkins_diesel_car_engine_(Autocar_Handbook,_13th_ed,_1935)