Litterära bilar

car-309544_1280

Medicin, fysik och kemi är avklarade, och imorgon är det det dags för det mest emotsedda offentliggörandet av dem alla – vem vinner årets Nobelpris i litteratur? Det spekuleras både här och där – ska det bli noveller eller romaner i år? Eller kanske poesi? Kommer pristagaren från Europa eller USA i år igen, eller är det dags för Asien, Afrika, Sydamerika?

Teman talas det av någon anledning mindre om, men är ju minst lika intressant. Och intressantast av allt är ju förstås bilar. Litterära bilar. Finns det sådana? Så klart det gör, bilen har används som symbol, scen och litterärt transportmedel sedan innan den ens var uppfunnen – bland annat av nobelpristagarna Selma Lagerlöf och Tomas Tranströmer. Mer om deras – och många andras – bilskildringar kan du läsa här!