En vecka kvar – hur firar du?

Om en vecka är det återigen dags för Bilens dag. Den 28 oktober varje år firas bilen, som kanske är vår allra mest populära hushållsmaskin. Den tar oss dit vi vill, när vi vill och det gör det möjligt för oss att bo där vi allra helst vill – även om det inte går någon buss just dit.

Vi är ett bilburet folk. I ett land med långa avstånd är bilen det som får vårt livspussel att gå ihop för många av oss. 61 procent är beroende av bilen för att få vardagen att fungera och en dryg tredjedel anser sig också vara helt beroende av bilen. Därför kör vi också långt och en femtedel av oss kör mer än 2000 mil per år. Flest mil kör de som bor utanför storstäderna och av yrkesgrupperna är det företagare och jordbrukare som kör längst.

85 procent av oss som bor i Sverige har minst en bil i hushållet. Det är i storstadsområdena, med sin utbyggda kollektivtrafik, som billösheten är störst. Där är dock det vanligare att vara med i en bilpool eller att använda hyrbil än på andra ställen i landet.

Med andra ord så gillar vi våra bilar i Sverige. Många förknippar bilen med frihet och självständighet. Därför är det självklart att bilen ska ha en egen dag, den 28 oktober, då den firas lite extra, även om alla dagar egentligen är Bilens dag. Så, hur ska du fira bilen nästa måndag?