Pressmeddelande 22 oktober: På söndag är det Bilens Dag!

Om knappt en vecka, den 28 oktober, infaller Bilens Dag. Denna dag firar vi både personbilen och lastbilen, samt även det bilen ger oss – frihet, mobilitet, flexibilitet och mycket annat. Bilen har sedan sitt intåg i Sverige under 1950-talet varit ett uttrycksmedel för tillväxt och samhällsutveckling. Likaså blev Sverige ett framgångsrikt land inom fordonsindustrin, där i dag runt 110 000 personer arbetar, varav ca 40 000 inom MRF-handeln. I dag finns det 4,4 miljoner personbilar i trafik i Sverige och knappt 550 000 lastbilar och fordonsindustrin är en av Sveriges viktigaste exportnäringar. År 2011 var exportvärdet hela 142 miljarder kronor, vilket motsvarar 12 procent av varuexporten.

– Ett avlångt, glesbefolkat och därmed bilberoende land som Sverige har all anledning att fira bilen. Utan den hade vi varken fått ihop det moderna livspusslet med arbete och fritid eller haft det välstånd vi har i dag. Sen ska vi inte heller glömma den glädje bilen ger, både för de som gillar att köra bil till vardags, de som gillar att mecka med bilar och inte minst hela motorsporten, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Att bilen är oumbärlig visar siffror som att 2,7 miljoner svenskar tar bilen till jobbet eller skolan varje dag. Livet är inte endast arbete, utan även fritid och det är dagligen 2 miljoner personer som tar bilen till sina fritidsaktiviteter. 1,4 miljoner använder också bilen varje dag för att göra olika ärenden, som att storhandla, skjutsa barn och liknande.

Lastbilarna transporterade förra året 331 miljoner ton gods och varje dag rullar det ungefär 100 000 lastbilstransporter i Sverige. Det är tack vare dessa transporter som vi får våra sopor hämtade och mat och medicin till våra sjukhus. Oavsett om gods transporteras med tåg, båt eller flyg så är det alltid lastbilen som står för den första och sista biten i transportkedjan.

– Tack vare personbilen kan vi bo var vi vill och jobba var vi vill och tack vare lastbilen har vi alltid tillgång till de produkter vi behöver, oavsett var vi befinner oss. Sätter man in bilen i sitt totala sammanhang som både transportmedel och näring så blir det självklart att högtidlighålla den med en helt egen dag – Bilens dag, avslutar Charlie Magnusson.

 

./.

Läs mer på www.bilensdag.se eller på Bilens Dags egen facebooksida. Kontakta gärna Charlie Magnusson, 08-7016316, för mer information.