För oss är Bilens Dag också Hästens Dag!

Med anledning av Bilens Dag kommer vi under kommande dagar att ställa ett par frågor till några personer om deras relation till bilen. I dag träffar vi AnnBritt Holmqvist. 

AnnBritt Holmqvist, nybliven pensionär som sedan
några år bor på Nytorps Gård mellan Nyköping
och Katrineholm.

 

AnnBritt, berätta lite om din relation till bilen!

– Som nybliven pensionär ägnar jag min tid åt alla sysslor som ska skötas på en gård med hästar och får. Vi är tre i familjen och vi har tre bilar, alla Toyota; en Yaris, en Landcruiser och en Hilux. När man som vi bor på landet, den riktiga landsbygden med 2 mil till Katrineholm och sex till Nyköping, går det inte att leva utan bil. Vi behöver tre bilar för att kunna ta oss till jobb och affärer för att handla. Det går visserligen en buss på vägen MEN bara en tur 7.40 på morgonen till Katrineholm och hem igen 16.30. Att passa den finns inte på kartan om man bara ska handla till exempel. Bilen behövs förstås också för att hälsa på vänner och bekanta och för att roa oss med evenemang runt i Sörmland och i storstan.

AnnBritt och hennes familj har ett stort hästintresse. Hon kör närmare 2000 mil per år och hennes man minst lika långt eftersom han har många av sina kunder i Stockholmsområdet.

– Vi behöver bilen för att dra hästsläp och transportera hästar till träning i ridhus på annan ort, skoningar och veterinärkliniker. Vår dotter arbetar heltid med hästar och det vore en omöjlighet utan bil och hennes Hilux med flak passar utmärkt. Faktum är att hon har en Ford Anglia från 50-talet också men den står mest i fårhuset.

Vilken är din drömbil? 

–  Vår drömbil är egentligen en lite nyare Landcruiser eller liknande bil – en stor och stark med rejäl dragförmåga och terränggående.

Till sist, hur tänker du fira Bilens Dag?

–  Bilens dag blir för oss också hästens dag, hästkrafter behövs både för transport och tävling!

 

Visste du att:

  • Varje dag reser två miljoner svenskar med bil till sina fritidsintressen. 1, 4 miljoner tar bilen för att åka och köpa mat eller göra andra serviceärenden.
  • 76 procent kör bil varje vecka eller oftare, 46 procent kör bil varje dag. 2, 7 miljoner tar bilen till jobbet dagligen.
  • 52 procent av de som bor utanför storstäderna saknar alternativ till bilen.