Att jobba 5-skift är en omöjlighet utan bil!

I dag har vår intervjuserie kommit till Susanna Thunberg och här får vi veta lite om hennes relation med bilen.

Susanna Thunberg, 43 år.
Hon är processtekniker och bor i lägenhet i Växjö.
Har två katter.

 

Susanna, varför behöver du bil?

– Jag behöver bilen framförallt för att ta mig till och från jobbet (ruggigt dåliga allmänna kommunikationer när man jobbar 5-skift i min del av Sverige)! Jag har också en stor släkt som är ganska utspridd över de södra delarna av Sverige och när jag hälsar på brukar jag ha med mig katterna. Deras packning med kattsand och mat etc är större än vad man kanske tänker sig, så det hade inte fungerat att ta med att detta – och katterna – på tåget. För att kunna åka och hälsa på nära och kära i sällskap av husdjur vars packning tar upp en hel kombi. Att storhandla och köra diverse skrot är också svårt utan bil. Så, ja bilen är nödvändig för att jag ska kunna klara av vardagsbestyren.

Susanna kör en hel del och landar på 1500-2000 mil per år. Viktigast för henne är att ha en bil som är pålitlig och problemfri, samt att den är praktisk. Speciellt med tanke på skiftarbetet så ska bilen helst starta utan krångel varje gång. Småland kan bjuda på alla sorters väder, så säkerheten är också något Susanna prioriterar.

 

Vad kör du för bil och vilken är din drömbil?

– Jag kör en Nissan Primera kombi -05. Jag har faktiskt ingen speciell drömbil, bara den är stor och det får plats med mycket. Primeran är bra!

 

Till sist, hur ska du fira Bilens dag?

– Jag får förmodligen fira Bilens dag genom att åka fram och tillbaka från nattskiftet..!
Visste du att:

  • Drygt tre fjärdedelar av svenskarna kör bil varje vecka eller oftare. Nästan varannan kör bil varje dag. De som bor utanför storstadsområdena kör bil dagligen i större utsträckning än vad andra gör.
  • De allra flesta kör mellan 1000-2000 mil per år, 62 procent. Cirka 7 procent kör mer än 3000 mil.
  • 52 procent av alla arbetsresor görs med bil. En mindre del, 18 procent, åker kollektivt till jobbet. Ser man till reslängden så står bilen för 68 procent av arbetsresorna. Varje dag är det 2,7 miljoner svenskar som tar bilen till jobbet.