Bilens Dag den 28 oktober: En klar majoritet anser att regeringen bör rekommendera bilen under pandemin

Den absoluta majoriteten av svenskar (80 procent) anser att regeringen och Folkhälsomyndigheten absolut eller kanske skall rekommendera bilen i stället för kollektivtrafik för att på så sätt minska smittspridningen under coronapandemin. Det visar en helt ny undersökning SKOP gjort för MRFs räkning inför Bilens Dag den 28 oktober.

– Den pågående pandemin har påverkat snart när varje aspekt av vårt vardagsliv, inte minst vår mobilitet. Alla kan inte arbeta hemma, och för dem har trängsel i lokaltrafiken blivit en betydande smittrisk. Att resa med egen bil är säkrare, både för den enskilde och deras omgivning, och det inser förstås de flesta svenskar också, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Enligt samma undersökning uppger nästan två av tre svenskar (63 procent) att de kommer att åka bil i större utsträckning i höst än före coronapandemin. Bland de äldsta svarande, de mellan 75 och 84 år, kommer nästan tre av fyra (73 procent) att åka mer bil i höst. Men även bland de yngsta mellan 18 och 34 år är det en majoritet (56 procent) som kommer att åka bil mer än före coronan.

– Bilen kommer betyda mycket under den tuffa höst och vinter vi har framför oss, för att säkerställa att hela landet fortsätter att fungera. Bilen behövs för att nödvändig personal ska kunna ta sig säkert till arbetet, för att vi ska kunna visa omsorg om våra medmänniskor och kunna hjälpa våra mest sårbara vänner och grannar med vardagslogistiken, säger Charlie Magnusson.

Imorgon, den 28 oktober, högtidlighålls Bilens Dag i Sverige. Detta för tionde året, och under det senaste decenniet har bilen bara ökat i popularitet och betydelse.

En stor majoritet av svenskarna, 64 procent, ansåg sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera redan innan pandemin. Mest beroende av bilen är boende i Norrland, boende utanför storstäderna och barnfamiljer.

– Bilen tar oss till jobbet, till affären och hem, när vi vill och var vi vill. För många svenskar skulle livet helt enkelt inte gå ihop utan bil. Därför firar vi Bilens Dag den 28 oktober, och därför vill vi uppmana våra folkvalda både nationellt och lokalt att se vad bilen faktiskt betyder för oss bor i det här landet, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Hela SKOP-undersökningen finns tillgänglig här.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se.