Pressmeddelande: Tre veckor till Bilens Dag!

Om tre veckor, den 28 oktober, firas Bilens Dag – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna.

Varje dag tar 1,7 miljoner människor bilen till sitt arbete i Sverige. Bilen gör att vi får med oss de verktyg vi behöver, och att vi kan ta sig till arbetsplatser utanför kollektivtrafiknätet, och att ta sig hem till kunder, patienter och brukare. Bilen gör det dessutom lättare och säkrare att ta sig till och från arbetet under jourtid och skiftarbete.

Det är många som arbetar utanför den vanliga nio-till fem-mallen, och deras liv skulle bli betydligt svårare utan bilen. Men också de som bor eller arbetar utanför städerna behöver bilen för att få både arbetslivet och privatlivet att gå runt, berättar Anders Östberg, som är ansvarig för opinion och kommunikation på MRF.

Hela 53 procent av svenskarna uppger att de skulle få det svårare att arbeta om hushållet inte hade tillgång till bil.

Att bilen är populär märks också i trafiken. Det har aldrig funnits så många bilar i trafik i Sverige som nu, och antalet fortsätter att öka.

Det är bilar som ska utvecklas, byggas, säljas och servas. Dagens bilar är högteknologiska och servas i rena lokaler av kvalificerad personal. IT-kunnande är viktigt. Bilbranschen är en framtidsbransch – på flera sätt, säger Anders Östberg.

Tusentals nya tekniker kommer att behöva anställas i bilbranschen inom de närmaste åren. Till detta kommer nya säljare, chefer, ingenjörer och övrig personal.

Bilen tar oss inte bara till jobbet, utan skapar också fler jobb att gå till. Utan bilen stannar Sverige – därför tycker vi att bilen är värd att fira den 28 oktober, avslutar Anders Östberg.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för tolv år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.