Pressmeddelande: Imorgon är det Bilens Dag!

Imorgon, den 28 oktober, firas Bilens Dag. En dag för att uppmärksamma bilen och allt den betyder för oss, och för Sverige.

Varje dag tar 1,7 miljoner människor bilen till jobbet i Sverige. Bilen gör att vi kan ta oss till arbetet oavsett var och när vi arbetar, och att vi får med oss allt vi behöver för att utföra vårt arbete.

– Bilen är ett måste för att Sveriges ekonomi ska rulla på. Den gör det lättare att ta sig till jobbet, att ta ett jobb längre från bostaden eller att arbeta udda tider. I många yrken är bilen en förutsättning för att själva arbetet ska kunna utföras, säger Tommy Letzén, VD för MRF.

Hela 53 procent av svenskarna uppger att de skulle få det svårare att arbeta om hushållet inte hade tillgång till bil. Ännu fler, 64 procent, anser sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera.

Mest beroende av bilen är boende i Norrland, boende utanför storstäderna och barnfamiljer. Men även i stan behövs bilen, för fler ska kunna arbeta och för att butiker och restauranger ska blomstra.

– Ska hela Sverige leva och blomstra behövs bilen – nu och i framtiden. Bilen gör att vi kan bo var vi vill, och att vi slipper välja mellan lugnet på landsbygden och utbudet i stan. Det kommer inte att förändras, säger Tommy Letzén.

Att bilen är populär märks också i trafiken. Under förra året ökade antalet personbilar i trafik med nästan 43 000 – till nästan 5 miljoner personbilar totalt.

Samtidigt så minskade koldioxidutsläppen från den genomsnittliga nya personbilen under förra året 21 procent från året innan – det är den lägsta siffra som någonsin uppmätts. Mycket beror det på ökningen av laddbara fordon. Under de senaste tolv månaderna har andelen nyregistrerade laddbara fordon ökat med 50 procent, och idag utgör de cirka åtta procent av bilarna på de svenska vägarna.

Det är en siffra som kommer öka drastiskt. Redan 2025 bedömer Trafikanalys att en miljon laddbara personbilar kommer köra runt på de svenska vägarna – en femtedel av personbilsflottan.

– Den utsläppsfria mobiliteten kommer snart vara en realitet. Allt fler får tillgång till den frihet och de möjligheter bilen ger, utan att det belastar klimatet. Det tycker vi är värt att fira imorgon – på Bilens Dag, avslutar Tommy Letzén.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.

Bilens dag instiftades för tolv år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.