”Bilen är som en god vän”

Inför Bilens Dag har vi talat med människor runt om i Sverige om vad bilen betyder för dem, och hur de ska fira sin vän i garaget den 28 oktober. Idag Maud Spencer, VD för Svalson AB som har sin produktion i Öjebyn (Piteå kommun) och i Luleå. Företaget tillverkar och säljer eldrivna produkter av glas som skjutluckor och höj- och sänkbara räcken. Bilen och vägtransporter är av stor betydelse både för henne personligen och för företaget.

Vad betyder bilen för dig?

Jag brukar säga att bilen är som en god vän. Den jag har nu är min fjärde och jag brukar ha mina bilar i tio år innan jag byter just för att de blir som goda vänner svåra att skiljas ifrån.

Hur påverkar bilen ditt arbete?

Bilen är en förutsättning för att det ska vara möjligt att bo och leva i Norrbotten. De stora avstånd som finns här gör att det blir närmast omöjligt att ersätta bilen med något annat sätt att resa. Jag skulle varken kunna ta mig till jobbet, träffa vänner eller familj utan bil. Bilen innebär mycket frihet, men är också en ren nödvändighet med andra ord.

Vad betyder bilen för branschen?

Utöver bilens betydelse för att jag ska kunna ta sig till jobbet så betyder vägtrafiken mycket för vårt företag. Vi tillverkar produkter av glas och de går inte att frakta på järnväg då de skulle skaka sönder. Vägtrafiken är det enda alternativet. Utan fungerande transporter skulle vi inte kunna sälja våra produkter i andra delar av Sverige och utanför landet gränser.

Hur ska du fira Bilens Dag den 28e oktober?

Det får nog bli en bilutflykt, vilket alltid är trevligt.