Pressmeddelande: Tre veckor till Bilens Dag!

Om tre veckor, den 28 oktober, är det dags för Bilens Dag. En dag för att påminna om vad bilen betyder för svenskarna – och för Sverige.

Bilen är populär. Mer än var tredje svensk lever i ett hushåll med två bilar eller flera, och bland boende i småhus har hela 57 procent minst två bilar.

– Bilen är en av våra populäraste hushållsmaskiner, och har en självklar plats i de svenska hemmen både till vardags och semester. Bilen är pålitlig, lättillgänglig och bekväm, säger Anders Östberg, som är ansvarig för opinion och kommunikation på MRF.

Hälften av svenskarna, 49 procent, skulle ha svårt eller mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad utan bil. Det är också de som drabbas hårdast av de rekordhöga bränslepriserna, och de allt högre skatterna.

– Bilen behövs i hela landet, men på landsbygden finns inga alternativ. Vill man kunna ta sig till jobbet, skola och förskola så behöver man bil. Elektrifieringen av fordonsflottan kommer förändra sättet vi förflyttar oss, men vi har inte råd att lämna stora delar av landet efter oss under omställningsperioden, konstaterar Anders Östberg.

Men även i stan behövs bilen. 63 procent av svenskarna skulle ha svårare eller mycket svårare att sköta sina inköp utan bil, och det är ingen större skillnad mellan boende i storstad och på landsbygd.

79 procent tycker det är ganska eller mycket viktigt med parkeringsplatser vid bostaden, och 86 procent tycker det är ganska eller mycket viktigt med parkeringsplatser i anslutning till affärer och annan service.

– Bilen får livet att gå ihop, och gör det möjligt att kombinera arbete, skola, inköp och fritidsaktiviteter. Menar man allvar med att hela Sverige ska leva, då behövs bilen. Vi gläds åt att det numera inte finns någon motsättning mellan fossilfritt samhälle och bilismen, och firar därför lite extra på Bilens Dag den 28 oktober, avslutar Anders Östberg.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för elva år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.