Pressmeddelande: Tre veckor kvar till Bilens Dag!

Om tre veckor, den 28 oktober, firas Bilens Dag – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna.

Bilen är populär – och blir allt populärare. Förra året rullade 4 870 783 personbilar runt på vägarna i Sverige. Det är en ökning med över 25 000 bilar sedan året innan, och mer än 590 000 de senaste tio åren.

Det innebär att 85 procent av hushållen i Sverige har tillgång till minst en bil. I mindre orter och på glesbygden är siffran 91 procent.

Mer än var tredje svensk lever i ett hushåll med två bilar eller flera, och bland boende i småhus har hela 57 procent minst två bilar.

– Bilen är en av våra populäraste hushållsmaskiner, och har en självklar plats i de svenska hemmen både till vardags och semester. Bilen är pålitlig, lättillgänglig och bekväm, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Men att köra dem blir allt dyrare, inte minst på grund av de rekordhöga svenska bränsleskatterna. Idag består drygt sextio procent av priset för en liter bensin av skatt, moms och moms på skatten. Nu föreslås dessutom att indexeringen av bensinskatten återinförs, vilket skulle innebära att skatten återigen höjs automatiskt varje år.

Och skatterna slår oproportionerligt hårt mot landsbygden. När DN nyligen gick igenom den senaste fordonsstatistiken från Statistiska Centralbyrån konstaterade man att invånare i landsbygdskommunerna i snitt betalade dubbelt så mycket i bensinskatt som de i storstadskommunerna.

– Bilen behövs i hela landet, men på landsbygden finns inga alternativ. Vill man kunna ta sig till jobbet, skola och förskola så behöver man bil. Det är inte rimligt att de som är mest beroende av bilen ska behöva betala mest, säger Charlie Magnusson.

– Menar man allvar med att hela Sverige ska leva, då behövs bilen, och då måste folk ha råd att köra den. Därför firar vi Bilens Dag den 28 oktober.

För mer information kontakta Charlie Magnusson på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se

 

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för nio år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.