Politiker om Bilens Dag: Jessika Roswall, M

Inför Bilens Dag har vi intervjuat representanter för Riksdagspartierna om vad de tycker om bilen, mobilitet och hur de ska fira Bilens Dag. Först ut är Jessika Roswall, Trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.

Vad betyder bilen för dig?

Frihet och ett nödvändigt transportmedel. Frihet att ta mig dit jag vill, när jag vill. Jag har en stuga i Norrland dit jag inte kan ta mig på annat sätt än med bil och jag gillar verkligen att köra bil. Jag är uppvuxen i en mindre ort där vi inte hade så bra andra färdmedel än bilen, men även om du bor där det finns kollektivtrafik är bilen ofta nödvändig för att få ihop vardagspusslet. För mig har bilen varit helt oumbärlig för att kunna skjutsa mina barn till olika aktiviteter, kunna ta mig till jobbet på tider som inte kollektivtrafiken fungerar eller till mataffären med stora matkassar.


Vad ser du för hot mot den enskildes fria mobiliteten idag?

De massiva skattehöjningar på bilen som skett de senaste åren, inte bara bensin- och dieselpriset som höjts utan också fordonsskatten. Sverige är ett glesbebyggt avlångt land och vi är många som är beroende av bilen för att få livet att fungera.

 

Hur vill ditt parti säkerställa att hela landet får leva?

Det är allas vårt ansvar att minska utsläppen och vi behöver bland annat ställa om vår fordonsflotta. Men det kan inte vara så att de som är beroende av bilen ska bära den största kostnaden för omställningen. Vi vill att bensin- och dieselpriset ska sänkas en krona per liter vid pump. För att klara omställningen satsar vi samtidigt på elektrifiering och förnybara bränslen.

 

Hur ska du fira Bilens Dag den 28 oktober?

Det är första dagen på höstlovet, så förmodligen i min bil tillsammans med min dotter som övningskör upp till stugan i Härjedalen.