Pressmeddelande: På söndag är det Bilens Dag!

Nu på söndag, den 28 oktober, firas Bilens Dag – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna.

För många är bilen den ultimata frihetsmaskinen – den lägger makten över vårt resande i våra egna händer. I takt med att bilen blir allt miljövänligare och säkrare fortsätter det också att vara det självklara transportalternativet för den som själv vill bestämma över sin mobilitet.

– Bilen tar oss vart vi vill, när vi vill, utan att vi är beroende av andras tidtabeller och tursträckningar. Bilen gör att vi kan ta arbeten långt ifrån bostaden, eller bosätta oss utanför city. Den ger oss tillgång till ett mycket större utbud av varor och tjänster när vi kan välja vart vi ska handla istället för att vara hänvisade till närmsta butik. Det är frihet i vardagen, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

64 procent av svenskarna anser sig vara helt eller ganska beroende för att vardagen ska gå ihop. Särskilt stort är behovet av bilen i Norrland. De som bor utanför storstäderna på andra håll i Sverige och barnfamiljer är också mer beroende av bilen än andra.

Bilen dominerar helt vårt resande, den står för 76 procent av persontransportkilometerna. Och bilarna blir allt fler. I slutet av förra året fanns över 4,8 miljoner personbilar i trafik i Sverige, en ökning med 77 549 under 2017.

– Det är glädjande att fler får tillgång till den frihet och trygghet bilen ger. Få möjlighet att bo var de vill, kunna ta ett arbete med bättre lön även om det ligger i grannstaden och uppmuntra barnen att fortsätta rida eller spela hockey även om ishallen bara har istider innan skolan eller stallet ligger långt borta. Bilen ger oss makten över vårt resande och vår tid, därför tycker vi den är värd att fira på söndag, säger Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se.

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för åtta år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.