Pressmeddelande: En vecka till Bilens Dag!

Om en vecka, den 28 oktober, firas Bilens Dag – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna.

Varje dag tar 1,7 miljoner människor bilen till jobbet i Sverige. Det är bilen som gör att vi kan ta oss till jobbet även vi bor eller arbetar utanför storstäderna, eller om vi jobbar nätter och helger när lokaltrafiken inte går. Hela 53 procent av svenskarna uppger att de skulle få det svårare att arbeta om hushållet inte hade tillgång till bil.

Men det är också bilen gör också att fler har ett jobb att gå till. Fordonstillverkarna och deras leverantörer sysselsätter 135 000 personer här i Sverige, och bilhandlarna och verkstäderna ytterligare 40 000. Det är jobb som är spridda över hela landet, och ofta utanför storstadsregionerna.

– Bilbranschen är en framtidsbransch. Det har aldrig funnits så många bilar i trafik i Sverige som nu, och antalet fortsätter att öka. Bilar som ska utvecklas, byggas, säljas och servas, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Inte mindre än 6000 tekniker kommer att behöva anställas i bilbranschen inom de närmaste åren. Till detta kommer nya säljare, chefer, ingenjörer och övrig personal.

– Många har en felaktig bild av verkstadsyrket, men arbetet är ett helt annat idag än för bara några decennier sedan. Moderna fordonstekniker jobbar med kvalificerade arbetsuppgifter i rena verkstäder. Bilarna är numera baserade på digital teknik, vilket innebär att IT-kunnande är viktigt. Och karriärmöjligheterna är mycket goda, säger Charlie Magnusson.

Fordonsindustrin är Sveriges största exportnäring, och stod för 15 procent av den totala varuexporten under förra året. Det är ett rejält bidrag till Sveriges ekonomi, och till vår gemensamma välfärd.

– Bilen gör att vi kan ta oss till jobbet, men också att fler har ett jobb att gå till. Utan bilen stannar Sverige, därför tycker vi att bilen är värd att fira den 28 oktober, avslutar Charlie Magnusson.

Bilens dag instiftades för åtta år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.

För mer information kontakta Charlie Magnusson på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se