Politiker om Bilens Dag: Anders ”Tuten” Andersson

Inför Bilens Dag har vi talat med folkvalda runt om i landet och frågat dem vad de tycker om bilen, den fria mobiliteten, och förstås hur de ska fira Bilen Dag! Idag är det Anders ”Tuten” Andersson, aktiv i Socialdemokraterna i Mellerud, som svarar.

Vad betyder bilen för dig?

Bilen betyder väldigt mycket för mig. Jag behöver den i vardagen kör ungefär 6000 mil om året. Sen är det också en hobby, och jag är ordförande i lokala klubben för amerikanska bilar, där flera andra politiker är aktiva och vi möts över partigränserna. Sen driver jag också en butik, Rocking Fish, i Mellerud, där vi bland annat säljer rockabillymusik och annat som hör bilkulturen till.  Så för mig präglar bilen hela livet. Jag renoverar också bilar på fritiden, vilken är en avkoppling för mig.

Vad  tror  du  bilen  betyder  för  svenska  folket? 

Jag tror att bilen betyder mycket för många människor. Dels i vardagen som transportmedel, men även bilhobbyn är viktig. Den kanske har varit lite underground länge. Men intresset växer och den verkar vara på väg in i finrummet. Den förenar oss över klassgränserna och skapar en nyfikenhet oavsett vem du är eller vilken bakgrund du har.

Vad  gör  ditt  parti  för  att  säkerställa  alla  svenskars  mobilitet? 

Som socialdemokrat jobbar jag utifrån arbetarnas perspektiv. Man måste kunna förflytta sig, inte minst till jobben. Kollektivtrafiken är svår att få till att täcka alla behov i Dalsland exempelvis. Det är viktigt fabriker och arbetsplatser kan finnas även på mindre orter. Annars dör delar av landet.  Sverige skulle stanna utan bilar.

Hur ska du fira Bilens Dag den 28 oktober?

Vi kommer att fira redan dagen innan då det är Power Höstmarknad i Vara. På söndagen kommer vi nog att ta det lite lugnare.