Pressmeddelande: Två veckor till Bilens Dag!

Om två veckor, den 28 oktober, är det åter dags för Bilens Dag. Då uppmärksammar vi vad bilen betyder för Sverige och svenskarna. För många är bilen en nödvändighet för att vardagen ska fungera, för att man ska kunna bo och arbeta där man vill – även i stan.

För även om det kanske är på landsbygden bilen är självklarast så förtjänar den mer än sin plats även i city. Utan bilen skulle många storstadsbors liv bli betydligt svårare – och staden en skugga av sitt forna jag.

En stor del av den urbana charmen beror på ett sprudlande näringsliv; små caféer, restauranger och butiker som bidrar till både trivsel och nöje. Men de är alla beroende av bilen för att gå runt. Varor måste levereras och mat kunna köras ut till kunder även utanför den närmsta omgivningen. Och för att butikerna ska bära sig måste upptagningsområdet vara tillräckligt stort. Då krävs ofta att kunderna kan ta sig dit med bil.

– Storstäderna skulle aldrig kunna erbjuda det utbud som finns idag om det inte kom människor utifrån för att handla, äta och gå på teater. Stadsplaneringen kan inte bara utgå ifrån de som bor i centrum – städerna och de som bor runt omkring dem är beroende av varandra. För att städerna ska kunna blomstra behöver folk kunna ta sig dit enkelt, bekvämt och när de vill – det vill säga med bil, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

En mycket stor majoritet av svenskarna, 79 procent, tycker att det är ganska eller mycket viktigt med parkeringsplatser vid bostaden. Ännu fler, hela 86 procent, tycker det är viktigt med parkeringsplatser i anslutning till affärer och annan service. Dessa siffror gäller alla – även de som inte själva har bil.

– Siffrorna visar att svenskarna vill ha plats för bilen, och förstår att bilen behövs både för människor och näringsliv. Inte minst för alla de verksamheter som är beroende av bilen för att kunna driva sin verksamhet och underlätta för kunderna, som budbilar, hantverkare och vårdpersonal som hjälper patienter i hemmet, fortsätter Charlie Magnusson.

Staden är mer än höghusen i centrum – och stadslivet är mer än proffsbryggt kaffe från fiket på hörnet.

– Även i staden behöver folk kunna storhandla, åka till Ikea och skjutsa barnen till ridhus och fotbollsplaner. Staden måste rymma även barnfamiljer, hantverkare och de som har svårt att röra sig. Och för alla som inte bor där, men vill ta del av stadens utbud. Därför måste städerna även fortsättningsvis ge plats för bilen – för att ge plats för människorna, avslutar Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se