Pressmeddelande: Imorgon är det Bilens Dag!

Imorgon, den 28 oktober, firar vi Bilens Dag. Då uppmärksammar vi allt bilen betyder för Sverige och svenskarna – och allt den kommer att betyda.

Under 2016 ökade bilbeståndet i Sverige med 99 000 personbilar. Det innebär att det i slutet på förra året rullade närmare 4,8 miljoner bilar på svenska vägar. Och håller de senaste årens genomsnittliga ökning håller i sig passerar vi fem miljoner bilar under 2019.

– Bilförsäljningen slår ständigt nya rekord och allt fler får tillgång till den frihet bilen ger. Det är en riktigt god anledning att fira, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Mest ökar bilägandet bland kvinnor. Sedan mitten på 80-talet har antalet kvinnor som äger bil ökat med 95 procent. Fortfarande är det dock bara en dryg tredjedel av de privatägda bilarna som ägs av kvinnor, men glappet minskar hela tiden.

Högst är biltätheten på Gotland, där det finns 608 personbilar per 1000 invånare. Tvåa är Dalarna med 579 bilar per 1000 invånare och trea är Norrbotten med 566. I riket som helhet är biltätheten 478 personbilar per 1000 invånare.

– Det är förstås inte så konstigt att bilarna är flest där alternativ saknas. Men biltätheten ökar i samtliga län – även Stockholm. Bilen gör våra liv enklare, oavsett var vi bor, säger Charlie Magnusson.

Och fler bilar innebär förstås ökad produktion, försäljning och service – vilket innebär fler jobb, för hela Sverige.

– Fordonsindustrin är en framtidsbransch. Ökade försäljningssiffror innebär att fler bilar måste ritas, byggas, säljas och servas. De kommande åren kommer bilbranschen behöva nyanställa personal i alla led – allt från ingenjörer till biltvättare. Därför firar vi bilen imorgon, och gasar på in i framtiden, avslutar Charlie Magnusson.

För mer information kontakta Charlie Magnusson på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se

Om Bilens dag

Bilens Dag instiftades för sju år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF, och BIL Sweden för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen firas bland bilägare och bilvänner runt om i landet som tar lite extra väl hand om vännen i garaget, eller tar bilen på utflykt i höstsolen.