Pressmeddelande: En vecka till Bilens Dag!

road-199492_1920

Om en vecka, den 28 oktober, är det dags för Bilens Dag igen! Bilens alldeles egna dag firas för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna, för mobilitet, industri och ekonomi.

För bilen tar oss inte bara till jobbet, den gör också att fler har ett arbete att gå till. Fordonstillverkarna inklusive leverantörer sysselsätter direkt cirka 135 000 personer i Sverige. Företagen inom fordonsindustrin är spridda över hela landet och har stor regional betydelse. Därutöver tillkommer alla som sysselsätts indirekt inom andra branscher, i allt från IT till handel och tjänstesektorn.

– Bilen gör att vi kan arbeta och leva var vi vill, både därför att bilen gör att vi kan ta oss till och från jobbet även om inga bussar går, och för att bilindustrin skapar arbeten utanför storstadsområdena. Bilen och bilindustrin är en förutsättning för att hela landet ska kunna leva, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Under de första fem månaderna 2016 ökade fordonsexporten från Sverige med 30 procent, och andelen av den totala Svenska varuexporten till 14 procent. Det gör fordonsindustrin till Sveriges enskilt största exportnäring.

– Sverige är unikt som, trots att vi bara är tio miljoner invånare, har fyra fordonstillverkare med både tillverkning och utveckling i landet. Därutöver tillkommer tusentals bilhallar och verkstäder, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Det är en industri som har stor betydelse inte bara för sysselsättningen utan för Sveriges ekonomi som helhet, säger Charlie Magnusson.

Nya bilar är dessutom både säkrare och bättre för miljön. De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar i Sverige har minskat med 35 procent under perioden 2005 till 2015. Bara under 2015 minskade nya bilars koldioxidutsläpp med fem gram per kilometer i Sverige – en trend som fortsatt in på 2016.

– Bilen gör oss friare, rörligare och rikare, samtidigt som den blir allt säkrare och miljövänligare. Därför tycker vi att bilen är värd sin alldeles egna dag, avslutar Charlie Magnusson.

Bilens dag instiftades för sex år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF, och BIL Sweden för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen firas bland bilägare och bilvänner runt om i landet som tar lite extra väl hand om vännen i garaget, eller tar bilen på utflykt i höstsolen.

För mer information, se bilensdag.se eller kontakta Charlie Magnusson, informationschef MRF, på tel 0730-27 64 00 el charlie@mrf.se