Pressmeddelande: Bilens Dag närmar sig!

Om cirka tre veckor, den 28 oktober, är det åter igen dags för Bilens Dag. För sjätte året i rad uppmärksammas bilens betydelse för Sverige och svenskarna – nu och då.

Bilen är viktig för oss i Sverige. Den står för 77 procent av våra personresor och personbilstrafiken fortsätter öka – liksom bilarna. Under 2015 ökade bilbeståndet i Sverige med 83 000 bilar, vilket innebär att det i slutet på förra året fanns nästan 4,7 miljoner bilar i trafik i Sverige. De senaste tio åren har beståndet ökat med i genomsnitt 52 000 bilar per år.

Under 2015 fanns det 475 bilar per 1000 invånare i hela riket, men på sina håll är siffrorna betydligt högre än så. Gotland, som är biltätast i riket, har passerat 600-strecket och hade under 2015 601 bilar per tusen invånare.

– En stark fordonsindustri och ökande försäljningssiffror är naturligtvis bra för jobben och bra för svensk ekonomi, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF. Bilen tar oss till jobbet, och skapar jobb – inte minst utanför storstäderna.

Ingenting tyder heller på att ökningen håller på att mattas av. I september ökade nybilsregistreringen med nio procent, vilket gör förra månaden till den 33e månaden i rad med en uppgång. Och 2016 som helhet ser ut att bli ännu ett rekordår för nybilsregistreringen i Sverige. Förutsättningarna är goda, med stabila sysselsättningssiffror, låga räntor och en allt starkare ekonomi för de svenska hushållen.

– En förnyelse av fordonsflottan är dessutom bra för miljön, nya bilar är bränslesnålare, tystare och släpper ut mindre koldioxid än äldre, påpekar Charlie Magnusson. Och bilen ger fler möjlighet att bo nära och njuta av vår vackra natur.

Bilen är mer än bara ett transportmedel för de flesta av oss. Den gör att vi kan klara vårt livspussel, ta oss till jobbet och den ger oss frihet att bo var vi vill. Dessutom ger bilen många chansen att få ett jobb att gå till, inte minst då bil- och motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov de närmsta åren.

– Vem du än är och vad du än bor så blir ditt liv rikare och friare av ökad mobilitet och att avstånden mellan människor och regioner blir kortare. Det kan vi tacka bilen för och därför firar vi Bilens Dag, avslutar Charlie Magnusson.

Bilens dag instiftades för sex år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF, och BIL Sweden för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen kan vi alla uppmärksamma genom att göra något fint för – eller med! – bilen. Kanske en extra omsorgsfull biltvätt eller en skön biltur i höstsolen? Så, hur tänker just DU fira Bilens dag?

 

För mer information, se bilensdag.se eller kontakta Charlie Magnusson, informationschef MRF, på tel 0730-27 64 00 el charlie@mrf.se