Röster om Bilen – Per-Ewert

Inför Bilens Dag har vi intervjuat människor runt om i landet som använder bilen i yrket eller privat, om vad de tycker om bilen och bilens betydelse.

Idag berättar Per-Ewert Ohlsson Björk från Årsunda utanför Sandviken och politisk sekreterare för Centerpartiet, om vad bilen innebär för honom.

 

Per-Ewert Phlsson Björk
Vad betyder bilen för dig?

Bilen är helt avgörande för min möjlighet att leva som jag vill. Mitt val av boende kommer antagligen aldrig finnas i närheten till de jobb som jag kommer att ha genom livet. För mig betyder bilen livskvalitet och möjligheter.

Vad tror du bilen betyder för din region?

Gävleborg är på sina ställen väldigt glesbefolkat med en ojämn fördelning av arbetstillfällen. Ändå väljer människor att bo kvar i sina orter och reser långt till sitt arbete. Bilen är alltså det samma som stora delar av länets överlevnad. Både för orterna i sig, och inte minst för företagens möjligheter att få tag på människor med de kompetenser de behöver.

Hur ska du fira Bilens Dag den 28 oktober?

Tyvärr så kommer jag ha en intensiv arbetsdag den 28:e, från tidig morgon till sen kväll. Annars hade inte en heldagsutflykt efter höstvägarna varit helt dumt. Men kanske en fint bit kött och ett hyfsat vin på kvällen.

 

Bilen i Gävleborgs län

I Gävleborgs län finns 145 429 personbilar registrerade. Det är 2321 fler än förra året, och det innebär att det finns 520 personbilar per 1000 invånare i länet.