Världens modernaste testbana finns i Sverige!

49A9797

I slutet av augusti invigdes testbanan för framtidens fordon, AstaZero i Bollebygd mellan Borås och Göteborg. Det är förmodligen den mest högteknologiska testbanan i världen. Med AstaZero befäster i Sverige sin roll som en av få nationer som klarar av att ta en idé fram till ett komplett fordon inom landets gränser.

Det unika med AstaZero är inte bara dess funktion och inriktning som en öppen internationell plattform för fordonstillverkare, leverantörer, myndigheter transportnäring, myndigheter samt akademi och institut – utan även hur projektet kommit till och slutligen realiserats.

Kring testbanan för bland annat autonoma, förarlösa, fordon samverkar akademi, myndigheter och näringsliv. Medfinansiering sker bland annat genom det strategiska fordonsforskningsprogrammet FFI.

Du kan läsa mer om AstaZero på banans hemsida som du hittar här.