Pressmeddelande: Tre veckor kvar till bilens dag!

Nu är det tre veckor kvar till Bilens dag den 28 oktober, en dag då vi uppmärksammar vännen i garaget – bilen – lite extra.

– Bilen är en förutsättning för att svenskarnas liv och fritid ska gå ihop. De flesta av oss är beroende av bilen för att komma till arbete och studier, för att hämta barn, åka och handla och ta oss till fritidsaktiviteter. Det säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Särskilt beroende av bilen är de som bor på mindre orter, eller i glesbygden. På landet är det långa avstånd och ofta ont om kollektivtrafik, men nära till skog och mark. Det är ett lätt val för många, svenskar är ett naturälskande folk och vi är många som hellre har lite längre till jobbet och naturen runt knuten.

– Extra glädjande då att den svenska fordonsflottan blir allt miljövänligare, säger Charlie Magnusson. September var den sjunde månaden i rad då nybilsregistreringen ökade. Sverige är, tillsammans med Nederländerna, världsledande på att minska utsläppen från nya bilar. Mellan 2005 och 2012 har medelutsläppen från nya bilar sänkts med hela 30 procent, tack vare energieffektivare och ökad andel dieseldrivna bilar.

Totalt har personbilsflottan sänkt sina utsläpp med drygt 13 procent under perioden

Gotland har länge varit det län med störst fordonsflotta sett till antal invånare, och är nu också det län som har högst andel miljöbilar. Var fjärde bil som registrerats på Gotland i år är en miljöbil. Näst högst andel miljöbilar har Stockholms län. I landet som helhet är andelen miljöbilar 17,5 procent.

Men det finns potential för förbättring. Sverige har ett av de äldsta fordonsbestånden i EU15, fyra av tio bilar i Sverige är äldre än 10 år. 10 år är också genomsnittsåldern på den svenska personbilsparken, och den genomsnittliga livslängden är 17 år.

– Äldre bilar är ofta mindre bränsleeffektiva än nya, därför finns det all anledning att glädjas åt de ökande försäljningssiffrorna – och speciellt åt att så många väljer en miljöbil, avslutar Charlie Magnusson

Bilens dag är en så kallad temadag och firas sedan 2010. Bakom den står MRF och BIL Sweden. Tillsammans med andra intressenter inom bil, bilism och transporter, vill de uppmärksamma hur viktig bilen varit för den svenska samhällsutvecklingen jämte järnvägen och telegrafen. Dagen firas bl a hos bilhandlare, motorentusiaster och landets motororganisationer. Och runt om i landet, hos alla som tar lite extra väl hand om sin vardagshjälte bilen på dess alldeles egna dag.

Läs mer på bilensdag.se

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00.

forest-217231_1280