Pressmeddelande: Imorgon är det äntligen Bilens dag!

Bilens dag är dagen då vi firar vår vän i garaget – bilen – lite extra. Det är bilen som gör det möjligt att bo och arbeta var vi vill, inte minst om vi vill bo utanför storstadsområdena. Det är bilen som tar oss till jobbet, skolan och träningen. Och det är bilen som får livspusslet att gå ihop, i synnerhet för barnfamiljerna.

– 85 procent av alla hushåll i Sverige har tillgång till minst en bil. I mindre orter och på landsbygden är det 89 procent. Det är alltså en mycket stor majoritet av svenskarna som har tillgång till bil och en stor majoritet som säger sig vara beroende av bil för att vardagen ska fungera, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF. Särskilt stort behov av bilen har barnfamiljer och de som bor utanför storstäderna.

September var den sjunde månaden i rad nybilsregistreringen gick upp i Sverige och håller försäljningsprognoserna kommer 2014 bli det bästa försäljningsåret någonsin.

– Det är mycket positivt att allt fler får tillgång till bil och den frihet den ger, säger Charlie Magnusson. 42 procent av alla svenskar och 52 procent av de som bor utanför storstäderna uppger att det saknas alternativ till bilen där de bor. Detta visar hur viktig bilen är för svenskarna och för att vi ska kunna leva de liv vi vill. Därför tycker vi att bilen är värd en egen dag!

Dagen firas på olika sätt runt om i landet, hos MRF-anslutna bilhandlare, bilentusiaster och motororganisationer:

• På Bilens dags egen hemsida, bilensdag.se, publiceras imorgon (tisdag) en film med olika perspektiv på bilen och den rörlighet den bidrar med till människor; både privat och i yrkeslivet.

• I Uppsala går under hela veckan femhundra kronor per såld bil till Ronald McDonald hus i Uppsala. Förra året kunde MRF i Uppsala lämna över en check på 111 000 kronor till verksamheten för svårt sjuka barn och deras familjer – en summa de hoppas slå i år.

• I Västmanland skänker under hela veckan de deltagande bilhandlarna femhundra kronor per såld bil till Clownetterna, som jobbar för att göra tillvaron lite bättre för barn som ligger på sjukhus.

• I Värmland arrangerar de deltagagande bilhandlarna gemensam tipspromenad med fina priser, dessutom bjuds det på kaffe, kaka och korv.

• Hos många av de MRF-anslutna handlarna runt om i landet bjuds det på korv, kaffe och kakor, delas ut ballonger till barnen och arrangeras tävlingar för hela familjen.

• Och i de svenska hemmen firas det också, förstås, hos alla som tar lite extra väl hand om sin trotjänare – bilen.

Bilens dag är en så kallad temadag och firas sedan 2010. Bakom den står MRF och BIL Sweden. Tillsammans med andra intressenter inom bil, bilism och transporter vill de uppmärksamma hur viktig bilen varit för den svenska samhällsutvecklingen jämte järnvägen och telegrafen.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00.

bildagen