Pressmeddelande: Idag är det Bilens dag!

Idag, den 28 oktober, är det Bilens dag. Det firas runt om i landet, och på Bilens dags egen hemsida – bilensdag.se – där det idag lanseras två filmer.

I den ena filmen ställs frågan ”varför gillar vi bilen?”. Denna film ger olika perspektiv på nyttan och glädjen med bil, och varför bilen är så viktig för oss, oavsett ålder, yrke och bostadsort. Särskilt behov av bilen har de som bor utanför storstadsområdena och barnfamiljer – men även i städerna är behovet av bil större än vi kanske anar. Bilen behövs för att vi ska kunna ta oss till arbete, skolan och fritidssysselsättningarna – men också för att varor ska komma ut i butikerna eller levereras hem till oss, för att vårdpersonal ska kunna ta sig till sina patienter och hantverkare till sina kunder.

–          Idag blir det allt svårare att i enkla ord sammanfatta varför bilen är viktig för samhället. Den individuella rörligheten är lätt att uppskatta för sin egen del, men det är svårare att spontant förstå nyttan som bilen gör i form av transporter i näringslivet, för att möjliggöra tjänsteekonomin och för att skapa större arbetsmarknader. Även detta gör direkt skillnad i våra liv, säger BIL Swedens vice VD Jessica Alenius.

Bilen är dessutom en förutsättning för att svenskarnas livspussel ska gå ihop, och för att vi ska kunna bo och arbeta var vi vill – en frihet få av oss skulle vilja vara utan!

–          Bilen är lätt att ta för given, det ska vi kunna göra, men ibland behöver vi också påminnas om vad mycket positivt bilen innebär för människor. Det gäller i landsbygd, i tätort och i storstad – vilket vi ser exempel på i filmen, fortsätter Jessica Alenius.

I den andra filmen ger några av näringslivets tyngsta namn, Martin Lundstedt, VD Scania och Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars, sin syn på bilens och bilindustrins roll i samhället.


Båda filmerna går att se här på bilensdag.se

För mer information kontakta
Jessica Alenius, vice VD BIL Sweden, på 0702-35 63 19
Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00.

Bilens dag är en så kallad temadag och firas sedan 2010. Bakom den står motorbranschens Riksförbund – MRF, BIL Sweden, KAK och Motormännen. Tillsammans med andra intressenter inom bil, bilism och transporter vill de uppmärksamma hur viktig bilen varit för den svenska samhällsutvecklingen jämte järnvägen och telegrafen. Dagen firas bl a hos bilhandlare, motorentusiaster och landets motororganisationer runt om i landet – och hos alla vanliga svenskar som pysslar om sin vän i garaget, bilen, lite extra idag.