Snart är det Bilens dag!

Om fyra veckor, den 28 oktober, är det åter igen dags för Bilens dag. Bilen är en av våra mest älskade hushållsmaskiner, och en förutsättning för att få livet att gå ihop för många. Det dessutom en riktig frihetsmaskin, som inte bara tar oss till skola och jobb utan på fantastiska äventyr land och rike runt – precis var och när vi vill.

Det är bilen som varje dag tar 2,7 miljoner svenskar till arbetet och skolan, och det är bilen som gör att vi kan bo var vi vill, utan att behöva förlita oss på busslinjer eller järnvägar. Särskilt utanför storstäderna är bilen en förutsättning för att vardagen ska fungera, varannan svensk (47 %) tror att de skulle ha mycket svårt att bo kvar i sina hem om de inte hade tillgång till bil. Ännu fler, 88 procent, tror att de skulle få svårt att få vardagen att fungera utan bilen, oavsett bostadsort. Störst behov av bilen har norrlänningarna, de som bor utanför städerna, och barnfamiljerna.

– Mer än hälften av våra arbetsresor görs med bil, medan kollektivtrafiken står för knappt en femtedel, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF. Dessutom gör bilen att livet utanför jobbet går ihop. Varje dag tar 1,2 miljoner svenskar bilen för att handla mat, hämta barn eller göra andra ärenden, och hela 1,9 miljoner tar bilen till sina fritidsaktiviteter. Därför tycker vi att bilen förtjänar en alldeles egen dag.

Allt fler upptäcker vilken frihet en egen bil kan ge. Bilarna blir förstås fler i takt med att vi blir fler i Sverige. Varje år ökar antalet personbilar med 40.000. Även antalet bilar per tusen invånare blir fler. Flest bilar äger man på Gotland, som har 583 bilar per tusen invånare. Näst flest har man i Dalarna, 562 bilar per tusen invånare, och trea är Norrbottens län med 552 bilar per tusen invånare.

Mest har bilägandet ökat bland kvinnor, antalet kvinnor som äger en bil har ökat med 83 procent sedan mitten på åttiotalet. Fortfarande äger kvinnor bara 35 procent av det totala antalet bilar i Sverige, men andelen växer stadigt.

– Bilen är flexibel och praktisk, dessutom blir den allt miljövänligare. I ett vidsträckt land som Sverige är bilen en förutsättning för att vi ska kunna bo, leva och arbeta där vi vill – och det är mycket positivt att allt fler får den friheten, fortsätter Charlie Magnusson.

Bilens dag är en så kallad temadag och firas sedan 2010. Bakom den står MRF och Bil Sweden. Tillsammans med andra intressenter inom bil, bilism och transporter, vill de uppmärksamma hur viktig bilen varit för den svenska samhällsutvecklingen jämte järnvägen och telegrafen. Den uppmärksammas bl a hos bilhandlare, motorentusiaster och landets motororganisationer. Och i de svenska hemmen förstås, med en biltur i höstsolen eller lite extra omvårdnad av vännen i garaget – bilen.

Läs mer på bilensdag.se

För mer information kontakta Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF, på 0730-27 64 00.