Tunga fordon väger tyngst

Nu när Bilens dag närmar sig så bör vi kanske skänka en tanke till alla sorters fordon och hur de produceras – och då inte minst till de tunga fordonen. För, när man dagligt tal pratar om svensk fordonsindustri sker i regel en stark tankemässig fokusering på personbilstillverkning. Men allt fler börjar förstå Volvo Trucks och Scanias storheter och betydelse. En annan del av svensk fordonsindustri som lätt glöms bort är arbetsfordon, skogs- och entreprenadfordon.

I sig är det ett vitt begrepp som omfattar allt från välkända grävare och dumprar från Volvo Construction Equipment via lastare byggda av
lilla Ljungby Maskin till specialbyggda militärfordon från BAE Systems Hägglunds. Men det är fordon som i regel är försedda med
registreringsskyltar.

Enligt innovationsmyndigheten Vinnovas rapport över svensk fordonsindustri utgör företag som utvecklar och tillverkar arbetsfordon
cirka 10 procent av den svenska fordonsindustrin. De är 51 företag med 9560 anställda. Företag med mycket export och egen forskning är, enligt Vinnova, VCE och BAE. Medan företag med mycket export och egen produktutveckling är Cargotec (Kalmar Industries och HIGAB Hydraulik), DynaPac, Parker Hannifin (hydraulik), Ljungby Maskin och Svetruck. Företag som AtlasCopco, Atlet, BT m fl inom specialfordon räknas inte som fordonstillverkare utan klassas som tung verkstadsindustri.