Jag ska fira genom att kolla på ny bil!

Med anledning av Bilens Dag kommer vi under kommande dagar att ställa ett par frågor till några personer om deras relation till bilen. I dag  möter vi Patrik Zalewski. 

Patrik Zalewski, fotomodell och företagare.
33 år, bor i hyreslägenhet i Malmö med sin flickvän.

 

Behöver du verkligen bil, Patrik?

– Ja, visst gör jag det. Dels så kör jag mellan olika uppdrag jag får och dels har jag familjen utanför stan, så jag behöver bilen på i jobbet och på fritiden. Vid sidan om modelljobben så har jag precis startat ett företag och då kör jag en hel del och levererar och hämtar gods också. Hade jag inte haft bil så hade jag t ex inte kunnat tacka ja till en del av de uppdrag jag fått. Vissa fotosessioner sker ute i naturen och det går ju inte att ta tåget dit precis.

Patrik kör inte så långa sträckor per år, men istället många och korta. Cirka 1000 mil om året brukar han hamna på, men det kan ändras fort om han får ett uppdrag långt hemifrån och kör bil dit. När den nya firman börjar få mer ruljangs så kommer även bilanvändningen att öka, tror han.

 

Vad kör du för bil och vilken är din drömbil?

– Jag har en Volkswagen Touareg, vilket är praktiskt av många skäl. Dels är det är bra bil helt enkelt och skön att köra, dels så behöver jag lastutrymme i jobben. Sen så surfar jag på sommarhalvåret och då är det praktiskt med en stor och rejäl bil. Brädan och vännerna måste ju få plats!

Patriks absoluta drömbil är dock inte en SUV utan en Ford Mustang från 1969.

– En Shelby givetvis. Vackrare bil finns inte.

 

Till sist, hur ska du fira Bilens Dag den 28 oktober?

– Jag ska faktiskt ta med mig flickvännen till vår favoritbilhandel och kika lite på en cabriolet. Det känns väl som ett bra sätt att fira bilen!

 

Visste du att:

  • Varje dag så reser nästan 2,7 miljoner svenskar med bilen till och från jobbet eller skolan. Tre av fyra företagare kör bil till jobbet och mer än hälften av alla som är anställda.
  • Företagare och lantbrukare är den yrkesgrupp som är mest beroende av bilen, hela 81 procent. 
  • 56 procent av svenskarna använder bilen till längre semesterresor och 19 procent gör flera längre bilresor varje år.