Jag kör redan min drömbil!

Med anledning av Bilens Dag kommer vi under kommande dagar att ställa ett par frågor till några personer om deras relation till bilen. Först ut är Christian Jansson.

 

Christian Jansson, 40 år och entreprenör.
Han delar boendet mellan en gård i Eringsboda, Blekinge och ett hus i Limhamn, Skåne.
Har sambo och dotter.


Varför behöver du bil, Christian?

– För mig som entreprenör så är bilen fullständigt nödvändig. Jag måste snabbt kunna ta mig till olika kunder, hämta varor och köra paket till posten. Det finns ingen möjlighet att kunna klara allt detta på en stadsbuss. Jag jobbar förstås inte vanliga kontorstimmar heller, gissar att få företagare gör det, så när jag väl är klar för dagen så vill jag hem till familjen. Kanske jag åker och handlar mat på vägen också. Hade jag inte haft bil att det tagit oändligt med tid, tid som dessutom är improduktiv.

Christian kör ungefär 3500 mil per år, mest i tjänsten men även en hel del privat. Han jobbar mycket med bas i Malmö/Lund, men tillbringar mycket tid på sin gård i Eringsboda.

– Vi försöker vara på gården så ofta vi hinner. Den ligger ute i skogen dit ingen kollektivtrafik går. Nu när det är jaktsäsong så ägnar jag lite mer tid där, i hopp om att fylla frysen med lite vilt. Det hade ju knappast gått om jag inte hade kunnat ta bilen.

Vad kör du för bil? Och vilken är din absoluta drömbil?

– Jag kör en Range Rover Sport HSE. Och helt ärligt, det ÄR min drömbil!

Till sist, hur tänker du fira Bilens Dag?

– Jag tänker ge min bil en riktigt fin putsning, både på in- och utsidan. Kanske jag även passar på att byta till vinterdäck.

 

 

Visste du att:

– Åtta av tio svenskar har tillgång till bil
– Av sammanboende med barn har drygt nio av tio tillgång till bil. Tillgången till bil är också mycket hög hos boende i mindre orter och på landsbygden, där 89 procent har bil.
– Av de 2,7 miljarder bilresor vi gör per år så går 57 % till fritidssysselsättningar och serviceärenden, dvs till att handla mat, göra utflykter, skjutsa barn, åka och titta på fotboll osv.
– Bilen är alltså vårt allra vanligaste transportmedel.