I Norrland kör vi bil.

Med anledning av Bilens Dag kommer vi under kommande dagar att ställa ett par frågor till några personer om deras relation till bilen. Nu har turen kommit till Jonas Stenergard.

 

Jonas Stenergard, 40 år och butikschef på Clas Ohlson.
Han bor två mil utanför Umeå och har sambo och två barn.

 

Varför behöver du bil, Jonas?

– För mig är bilen en självklar del i vardagen. Att bo en bit utanför tätorten gör att bilen behövs för vardagliga saker som att handla och ta barnen på fritidsaktiviteter. Som boendes i norra Sverige är bilen dessutom naturlig, här har man bil – helst två.

– Jag är liksom min sambo oerhört fritidsintresserad. Vi idrottar och gillar att vara i skogen. Som bekant är avstånden i Norrland ganska stora och lyxen med kollektivtrafik har vi inte riktigt i samma utsträckning som södermalmarna i Stockholm. Vi kör bil. Det blir ungefär mellan 3000-4000 mil per år.

 

Vad kör du för bil? Och vilken är din absoluta drömbil?

– Jag kör en Saab 95 Aero och en Ford Focus. Fick jag välja skulle jag nog gärna ha en större modell av BMW.

 

Till sist, hur tänker du fira Bilens Dag?

– Det blir nog en resa med bilen längs Norrlandskusten kan jag tänka mig.

 

Visste du att:

  • I Västerbottens län finns det 482 personbilar per 1000 invånare. Biltätaste länet i Sverige är Gotland, där man har 572 bilar per 1000 invånare.  Lägsta biltätheten hittar vi I Stockholms län, där det bara finns 392 bilar per 1000 invånare.
  • Bilen står för fem gånger så långt resande som kollektivtrafiken under 2011. 69 procent av alla kilometer vi reser sker med bil.
  • 60 procent av svenskarna uppger att de är helt eller ganska beroende av bilen för att få ihop vardagen. Ju större familj, desto mer ökar behovet av bil. Av hushåll med fyra eller fler medlemmar är det 72 procent som är beroende av bilen.