Charlie Magnusson: Du firar väl Bilens dag?

Tja, hur firar man i n t e Bilens dag? Bilen är ju en sådan naturlig och självklar del i våra liv. Och mer så än vad vi kanske ofta tänker på. Låt mig dra några siffror:

  • Det finns 4,4 miljoner personbilar i trafik i Sverige. 2,2 miljoner ägs av män, 1,2 av kvinnor. Bilägandet hos kvinnor växer snabbare än männens.
  • Varje dag så tar 2,7 miljoner människor i Sverige bilen till jobbet eller skolan, 1,4 miljoner tar bilen för att handla mat, skjutsa barn eller göra andra serviceärenden och 2 miljoner kör till sina fritidssysselsättningar.
  • 100 000 transporter med tung lastbil görs varje dag.
  •  76 procent av oss kör bil varje vecka eller oftare och 46 procent kör dagligen.
  •  60 procent är helt eller ganska beroende av bilen för att få ihop vardagen. Av företagare och lantbrukare är det dock hela 81 procent som beroende bilen.
  • 110 000 personer arbetar i fordonsindustrin och till detta kommer 40 000 som jobbar hos återförsäljare eller i verkstäder. Fordonsindustrin svarar för ett exportvärde på 142 miljarder kronor, dvs 12 procent av den totala varuexporten.

Det finns naturligtvis oändligt med liknande siffror som jag skulle kunna visa upp för att understryka bilens centrala roll i Sverige, men detta axplock ger en bra bild över vår relation med bilen.  Så självklart ska den firas på en egen dag!

Frågan är då bara h u r den ska firas. Ska man åka och tvätta bilen, ge den en extra fin putsning? Byta till vinterdäck kanske? Det är ju hög tid för vinterrustning på många håll i landet. Eller ska man ta med sig familj eller vänner och åka på bilutflykt? Kolla på bilfilm? Det finns ju några stycken riktigt bra. Göra en ny Spotifylista som passar perfekt vid långturer? Musik är ju som bäst i bilen. Det finns många varianter på firande. Själv ska jag ge bilen en ordentlig tvätt nu innan vintersäsongen helt tar över.

Jag skulle dock vilja slå ett litet extra slag för att kolla upp vad din bilhandlare har för sig på söndag. Det finns många som ordnar lite extra aktiviteter med anledning av Bilens dag och det handlar om allt från öppet hus med tävlingar och jippon, till bilkorteger och tipsrundor. Några ger bort presenter och andra bjuder på godsaker att äta.

Det viktigaste är i alla fall att du firar Bilens dag. Det är bilen och den mobilitet den ger dig väl värd!

 

Charlie Magnusson är informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.