Bilens dag är trevligare än kanelbullens dag!

Med anledning av Bilens Dag kommer vi under kommande dagar att ställa ett par frågor till några personer om deras relation till bilen. I dag är det Siv Nannmarks tur.

 

Siv Nannmark, 80 år.
Pensionär, boende i Göteborg.

 

Siv, varför behöver du bil?

– Det viktigaste skälet till att jag har bil är för den ger mig frihet att röra mig var som helst när jag vill. Men mest blir det för att handla och att köra till landet. Jag kan inte riktigt tänka mig en tillvaro utan bil. Att göra spontana utflykter eller besöka vänner skulle genast vara mycket krångligare.

Siv kör någonstans mellan 500 och 1000 mil per år.

 

Vad kör du för bil? Och vilken är din drömbil?

– Jag har en 10 år gammal Hyundai Accent. När den besiktigades senast sa de att den är som ny. För mig är det viktigt bilen går som den ska och den alltid fungerar. Drömbil? Vi har haft många bilar genom åren, bl a en BMW och den var mycket fin.

 

Hur ska du fira bilens dag?

– Jag ska ta en biltur, det gör jag nästan alla dagar. För övrigt är Bilens dag är mycket trevligare än kanelbullens dag tycker jag!

 

Visste du att:

  • Bilen är det dominerande färdmedlet för både kvinnor och män, men kvinnors bilägande ökar mer än männens och har ökat med 78 procent sedan mitten av 1980-talet. Fortfarande är det fler män än kvinnor som äger bil, 2,2 miljoner män respektive 1,2 miljoner kvinnor.
  • Varje dag tar 2 miljoner bilen för att ta sig till sina fritidssysselsättningar. 1,4 miljoner kör dagligen för att uträtta olika änden, som t ex att handla mat.
  • Mer än hälften av svenskarna använder bilen för att göra längre resor, såsom semesterresor, varje år.