Bilen är en ren nyttosak.

Med anledning av att Bilens Dag nalkas så ställer vi ett par frågor till några personer om deras relation till bilen. I dag är det Bo Malms tur.

Bo Malm, 65 år och pensionär.
Han bor nära Bengtsfors.


Bo Malm var tidigare regionchef och nu en 65-årig pensionär. Han har också tidigare varit politiskt aktiv för Centern lokalt.  Bo är bosatt i närheten av Bengtsfors i Värmland. Han är gift och har stort intresse av naturen och då särskilt vad skogen kan erbjuda – speciellt svamp. Bo gillar också att måla tavlor.

Bo, vad betyder bilen för dig?

– Bor man som vi på glesbygden så finns två alternativ, att ha bil och bo kvar, eller att inte ha bil och flytta till någon större ort. Det skulle utarma landsbygden ännu mer och det borde egentligen inte vara något alternativ. Bilen är inte en leksak för oss utan en ren nyttosak. För egen del kör jag numera cirka 2000 mil om året.

 

Vad kör du för bil? Har du någon drömbil?

– Jag har en Volvo XC 70 och det är nästan ett måste att ha en fyrhjulsdriven bil i våra trakter. På sommaren när vädret tillåter blir det då och då en tur i caben, en Chrysler Stratus som inte går så många mil per år. Min fru har också bil, som hon behöver inte minst i tjänsten. Min drömbil är fyrhjulsdriven med hög kvalitet, vilket den bil jag har nu inte står för. BMW, Subaru, Toyota eller Mercedes står högt på önskelistan och det kan bli någon av dessa nästa gång.

 

Till sist, hur tänker du fira Bilens dag på söndag?

– Det blir nog en tur ut i skogen, till något av mina specialställen som man inte når utan bil.

 

Visste du att:

  • 85 procent av alla hushåll i Sverige har minst en bil. En av tre har minst två bilar och sju procent har minst tre. Boende i småhus samt utanför städerna är de som allra oftast kör bil dagligen.
  • 2,2 miljoner män och 1,2 miljoner kvinnor i Sverige äger bil. av dessa 4,4 miljoner bilar är 76 procent bensindrivna, 17 procent dieseldrivna, 0,7 procent gasdrivna och 0,5 procent är elhybrider. I början av året uppgick antalet elbilar till ca 4000.
  • Varje dag reser 2,7 miljoner svenskar till jobb eller skola, 1,4 miljoner uträttar serviceärenden och 2 miljoner åker till sina fritidsintressen – alla med bil.