Kenneth Winsborg: Bilen – en frihetssymbol?

Inte sällan förs det fram att bilen är en unik frihetssymbol. Jovisst är det så. Att kunna packa in hela familjen och bestämma semesterfärden efter sin egen smak, karta och tidtabell är en fantastisk upplevelse. Att kunna ta sig med julklappar, barn och barnbarn till farföräldrarna bortom kollektivtrafikstråken, trots att det kommit 12 snöflingor i SJ:s växel, det är både lycka och frihet. Men ändå är kanske inte bilens största välsignelse dessa enstaka fantastiska dagar. Den största friheten som bilen ger är i vardagen. Att kunna lösa det vardagliga livspusslet i ett land där det går väldigt många kvadratmeter och träd på varje invånare, det ger en vardaglig frihet som knappt kan överskattas. Att kunna sköta arbetspendling, inköp, barnlämning och hämtning både till förskola och olika evenemang samtidigt som det blir tid till familjeliv och sociala besök i stället för långa timmar i en inte alltid fungerande kollektivtrafik – det lägger grunden för livskvalitet i många, många familjer.

Visst är bilen en frihetsmaskin under bilsemestern, men bilen är en ännu större njutning när den dag ut och dag in gör nytta som familjens viktigaste hushållsmaskin!