Allt fler bilar drivs med diesel

Länge har ju bensin varit det allra vanligaste drivmedlet i våra bilar, men nu börjar dieseln så smått knappa in. Under januari-maj i år så var hela 60 procent av alla nya bilar dieslar. I början av 2011 så fanns det 607 000 dieselbilar i Sverige, vilket motsvarar 14 procent av hela bilparken. Detta är nästan en tredubbling av andelen jämför med för fem år sen.

Vad är då fördelarna med diesel?  Jo, bland annat så släpper en dieselbil ut cirka 20 procent mindre koldioxid och förbrukar ungefär 30 procent mindre bränsle än en motsvarande bensinbil. Bland övriga drivmedel i vår bilpark så står etanolen för 5 procent, gas för 0,6 procent och 0,4 procent av våra bilar är elhybrider. Hur kommer det se ut om 10 år? Om 20? Ingen vet och utvecklingen går snabbt framåt. Vad vi dock bör kunna känna oss säkra på är att bilen fortfarande lär vara ett av våra favoritfärdmedel.