Pressmeddelande: Fyra veckor till Bilens Dag!

Om fyra veckor, den 28 oktober, är det äntligen dags att fira Bilens Dag.

Bilen är en våra viktigaste hushållsmaskiner, och ett måste för att Sverige ska fungera.

Varje dag tar 1,7 miljoner människor bilen till sitt arbete i Sverige. Det är bilen som gör att vi kan ta oss till jobbet även vi bor eller arbetar utanför storstäderna, eller om vi jobbar nätter och helger när lokaltrafiken inte går. Bilen gör att vi får med oss de verktyg vi behöver, och kan ta oss hem till kunder eller patienter när det behövs.

Hela 53 procent av svenskarna uppger att de skulle få det svårare att arbeta om hushållet inte hade tillgång till bil.

-Bilen tar oss till jobbet, till skolan, till träningen och hem. För många är bilen en förutsättning för att livet ska gå ihop, säger Anders Östberg, som är ansvarig för opinion och kommunikation på MRF.

En stor majoritet av svenskarna, 64 procent, anser sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera. Mest beroende av bilen är boende i Norrland, boende utanför storstäderna och barnfamiljer. Men även i stan behövs bilen, för fler ska kunna arbeta och för att butiker och restauranger ska blomstra.

-Ska hela Sverige leva så är bilen en förutsättning, och kommer så fortsätta vara. Många av de problem som traditionellt förknippas med bilen, som utsläpp, oväsen och olyckor, kan byggas bort med teknikens hjälp, vilket gör förutsättningarna ännu bättre både för bilen och för Sverige. Därför tycker vi att bilen, och den hållbara mobiliteten, är värd att fira lite extra den 28 oktober, säger Anders Östberg.

Bilens dag instiftades för tolv år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.