Lars Beckman (M) om bilar och politik

Hur ser bilens framtid ut, och kommer bilen spela en roll i nästa riksdagsval? Inför Bilens Dag har vi talat med Lars Beckman (M), riksdagsledamot och en initiativtagarna till Riksdagens Bilnätverk. 

Sedan år 2000 har svenskarnas totala bilåkande ökat med en miljard mil, enligt siffror från Trafikanalys. Hur kommer det sig enligt din uppfattning?

– Bilen är direkt nödvändig för de flesta familjer i Sverige. Bilen är viktig för hushållen och i takt med att Sverige växer så blir det fler bilar och fler kör mer. Viktigt att påpeka att nya moderna bilar släpper ut mindre utsläpp så det är utsläppen vi ska minska – inte bilåkandet i sig.

Hur ser du på bilens roll i pandemitider? Kommer förändrade resmönster att bestå över tid? Kommer det totala resandet att öka eller att minska i framtiden?

– Pandemin har verkligen lyft fram bilens betydelse. Att kunna resa tryggt och säkert när man vill och var man vill.  Jag tror att vi kommer att få se ett ökat resande i framtiden och elektrifieringen kommer nog att gå fortare än vad vi trodde -marknadsdrivet av de stora bilfabrikanterna.

Att bilen är viktig för människors mobilitet på landsbygden är nog de flesta överens om, men vilken roll fyller bilen i våra storstadsregioner?

– Bilen är lika viktig för en familj i Bandhagen som för en familj i Ljusdal för att kunna få familjepusslet att gå ihop. Barnen ska skjutsas till och från träningen och familjen storhandlar säkert någon gång i veckan och släkten ska hälsas på i den gamla hemorten osv osv. Många använder också bilen i tjänsten vilket ofta glöms bort i debatten.

Vilken roll spelar vägtrafiken i fråga om att minska utsläppen? Vilken är den viktigaste åtgärden för att vägtrafiken ska bli ännu mer miljöanpassad?

– Modern teknik minskar utsläppen och bilarna drar också mindre och mindre drivmedel. Utmaningen med att fler kommer att åka på el blir naturligtvis tillgången på el i Sverige. Jag är däremot förvånad över att inte större städer i Sverige konsekvent använder den teknik som finns för att dammsuga upp PM 10 partiklar. Jag besökte ett företag i Uppsala nyligen som har maskinerna som kan dammsuga centrala delar av städer där partikelnivån är hög. Det borde vara självklart att den maskinen gick ofta efter Hornsgatan istället för dubbdäcksförbud.

Bilen är ju ofta föremål för politisk debatt; kommer frågor om bilism och transporter kunna påverka valet 2022? På vilket sätt i så fall? Vilka blir de stora frågorna som kommer att diskuteras?

– Jag är övertygad om att bilen och mobilitet kommer att spela en viktig roll i valet 2022. Det finns en del partier som får sin livsluft från ett bilhat istället för att bekämpa utsläpp och här får den breda mitten i svensk politik stå upp för svenska folkets rätt att kunna röra sig fritt med hjälp av bilen.

Hur tänker du fira bilens dag 28 oktober?

– Genom att äta en påse Ahlgrens bilar och fortsätta opinionsbilda för bilens betydelse för Sverige och svenska hushåll i riksdagens bilnätverk. Vi har också en viktig fordonsindustri i Sverige som vi ska vara rädda om.