Pressmeddelande: Hipp hurra för bilen idag!

Idag, den 28 oktober, firas Bilens Dag i Sverige. Det gör vi för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna, för den fria mobiliteten, för tillgängligheten, för industrin och för exporten.

Bilen tar varje dag 2,7 miljoner svenskar till arbetet och skolan, och det är bilen som gör att vi kan bo var vi vill. Hälften av svenskarna, 49 procent, skulle ha svårt eller mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad utan bil.

En stor majoritet av svenskarna, 64 procent, anser sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera, och hälften av svenskarna, 49 procent, skulle ha svårt eller mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad utan bil.

– Bilen behövs för att livet ska gå ihop – för att vi ska kunna bo där vi vill, ta oss till jobbet i grannstaden eller jobba skift, för att vi ska kunna skjutsa barnen till träningen. Den gör städerna tillgängliga för fler än de som bor där – och landsbygden tillgänglig för den som bor i stan, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Bilen bidrar till samhället på mer än ett sätt.  Fordonstillverkarna och deras leverantörer sysselsätter 135 000 personer i Sverige, och bilhandlarna och verkstäderna ytterligare 40 000. Det är jobb som är spridda över hela landet.

Och fordonsindustrin är en framtidsbransch. De närmsta åren behövs 6000 nya tekniker, och till det kommer ingenjörer, säljare och administratörer. Dessutom är fordonsindustrin Sveriges största exportnäring, och stod för 15 procent av den totala varuexporten under förra året. Det innebär fler i arbete, och ett rejält bidrag till statskassan.

– Bilen är bra för Sverige – hela Sverige. Den ger hela landet möjlighet att leva, och gör både landsbygd och tätort tillgänglig för fler. Den skapar frihet för den som har svårt att ta sig runt själv, för äldre och barnfamiljer. Dessutom bidrar den på ett mycket direkt sett till en starkare svensk ekonomi. Därför tycker vi bilen är värd sin alldeles egen dag idag, säger Charlie Magnusson.

Bilens dag instiftades för nio år sedan av bland annat Motorbranschens Riksförbund, MRF för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.

För mer information kontakta Charlie Magnusson på 08-701 63 16 eller läs mer på bilensdag.se