Pressmeddelande: Två veckor till Bilens Dag!

Om två veckor, den 28 oktober, firar vi Bilens Dag i Sverige.

Bilen är och förbli populär. Förra året rullade nästan fem miljoner på vägarna i Sverige, och inget tyder på att den siffran kommer minska – tvärt om. Enligt Trafikverkets prognos beräknas personbilar även i framtiden stå för ca 75 procent av all sammanlagda resta sträckor för privatpersoner.

– Det är tydligt att bilen fortfarande är både uppskattad och behövd, ändå har väginfrastrukturen under många halkat efter. På vissa håll i landet är vägarna rent av trafikfarliga, och det påverkar både de som bor där och som behöver bilen för att kunna ta sig till jobbet och åka och handla, men också det lokala näringslivet som får problem med att transportera råvaror och varor, säger Anders Östberg, som är ansvarig för opinion och kommunikation på MRF.

Svenskarna kommer att åka alltmer bil i framtiden där mängden hållbara alternativ hela tiden ökar. Trafikverket tror på en ökning med cirka 26 procent totalt under perioden 2019–2045. I absoluta tal så är det bilresandet som ökar mest jämfört med tåg, buss och andra kollektiva färdmedel.

Myndigheten räknar också med en fortsatt ökning av personer som tar körkort, samt att de kommer vilja ha tillgång till egen bil. Hela 84 procent kommer ha tillgång till bil år 2045 enligt prognosen.

I den nyligen presenterade infrastrukturpropositionen presenteras äntligen satsningar på de eftersatta vägnäten, men underhållsskulden är massiv och kräver långsiktigt engagemang.

– Svensken vill ha och köra bil, då behövs också fler och väl underhållna vägar. Det är dags att investera i infrastrukturen på allvar och fördela resurserna efter hur svenska folket faktiskt reser. Vägarna är Sveriges blodomlopp, och behövs för att hela Sverige ska kunna leva och blomstra, säger Anders Östberg.

För mer information kontakta Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på MRF, på anders.ostberg@mrf.se eller läs mer på bilensdag.se.

Om Bilens dag

Bilens dag instiftades för fjorton år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan, företagandet och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage.